Nepodceňujte starostlivosť o nohy.
StoryEditor

Nezabúdajte na starostlivosť o nohy. Pomáhajú správnemu hrdému držaniu tela a ladnej chôdzi

23.01.2023, 13:00
Zdravie

Nosia nás od rána do večera, podporujú nás. Vďaka nim vieme, čo je zábava, tanec, beh aj špacírka. A predsa na nohy často zabúdame. Nerobte túto chybu ani vy!

Aký je najlepší šport pre zdravé nohy podľa vás?

Pre zdravé nohy je najlepší nordic walking. Na jednej strane majú nohy dostatok pohybu a na druhej strane vďaka paličkám zapája človek aj hornú časť tela. Vhodné je aj plávanie, bicyklovanie či pravidelné prechádzky.

Pomáhajú čaje a bylinky? Alebo skôr masáže a krémy?

Viacero čajov a byliniek má dobrý efekt na cievny systém, dôležitý je však dostatok tekutín. Krémy majú dobrý efekt na zmiernenie pocitu ťažkých nôh najmä u pacientov so žilovým ochorením pri dlhšom sedení a státí. Masáže dokážu nahradiť funkciu svalovej pumpy, ktorá nefunguje, keď sa nehýbeme, a majú dobrý efekt najmä u ľudí, ktorí majú statické (sedavé alebo stojace) zamestnanie.

Akú veľkú rolu vo vašej špecializácii hrá dedičnosť? Hovorí sa napríklad, že rozvetvené cievky na stehnách alebo kŕčové žily máme po mamách a starých mamách...

Dedičnosť má významný vplyv na vznik kŕčových žíl, ale do veľkej miery je ich stav korigovateľný správnym životným štýlom. Povedal by som, že u väčšiny populácie je to 50 % dedičnosti a 50 % spôsob života.

Majú problémy so zdravím nôh viac ženy ako muži?

V našich ambulanciách sa stretávame častejšie so ženami ako s mužmi. Dôvodov je viacero, ale ženy často prídu na vyšetrenie, už keď pozorujú nejaké estetické zmeny na nohách, kým muži väčšinou prichádzajú, keď už pociťujú ťažkosti, prípadne keď ich na vyšetrenie pošlú partnerky (smiech).

Máte nejaké rady vzhľadom na prevenciu haluxov, vhodnej obuvi, sťahovacích pančúch, dlhého státia a sedenia, prekrížených nôh?

Pre zdravé nohy odporúčame pacientom pravidelný pohyb, dostatok tekutín a cievnu gymnastiku. Pri sedavom zamestnaní odporúčame aspoň každé dve hodiny sa postaviť a trochu sa poprechádzať. Ako prevencia slúžia kompresné pančuchy, ktoré pomáhajú v usmerňovaní žilového systému a redukujú zvýšený tlak v žilovom riečisku

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
03. máj 2024 14:06