Nie je nad príjemný aromatický kúpeľ.
StoryEditor

Uvoľnite sa vo voňavom kúpeli s týmito liečivými bylinkami

21.12.2022, 14:05
Zdravie

Sviatky sú už za dverami, a treba sa pomlay začať vyrovnávať s kolotočom všedných dní. Dobrý tip sú relaxačné kúpele v náručí liečivých byliniek, ktoré vás pripravia do opätovného kolotoča povinností.

Relaxačný kúpeľ spoľahlivo odplaví napätie, únavu a nervozitu. Dbajte však na to, aby teplota vody nepresiahla 38 – 39 stupňov Celzia. Do kúpeľa môžete pridať celý rad ingrediencií, ktoré vaše telo i aj dušu príjemne uvoľnia a osviežia.

Sú to: čerstvo vylisovaná šťava z citróna, 5 kvapiek obľúbeného éterického oleja rozmiešaných v dvoch dl mlieka, smotany či olivového oleja alebo 3 polievkové lyžice medu. 

Rozmarín, oregano, lipový kvet

Po hektickom dni, keď sa už ledva držíte na nohách, príde vhod rozmarínový kúpeľ. Do pol litra vriacej vody nasypte vrecko sušeného rozmarínu, nechajte asi 5 minút lúhovať a preceďte do vane. Relaxačný kúpeľ, po ktorom sa budete cítiť ako znovuzrodené, pripravíte aj zo zmesi lipového kvetu, kostihoja, ovsa a rebríčka. Do pláteného vrecúška vložte asi štvrť hrnčeka z každej bylinky, a dajte do vane, len čo začnete napúšťať vodu.

Výborný uvoľňujúci kúpeľ sa dá pripraviť aj z oregana: 300 g vňate sparte piatimi litrami vody, nechajte 30 minút lúhovať a potom vlejte do vane s teplou vodou.

Pri zápaloch mechúra pomôže tea tree

V zime zápasia mnohé ženy so zápalmi močového mechúra. Skúste sedací kúpeľ s tea tree olejom. Napustite do vane teplú vodu a nakvapkajte do nej 10 kvapiek tea tree oleja, alebo pridajte 2 veľké hrste morskej soli. V tomto prípade môžete počiatočnú teplotu postupne zvýšiť až na 45 stupňov Celzia, v kúpeli však zostaňte iba 10 minút. Potom si oblečte župan alebo teplé pyžamo a presuňte sa do postele, prípadne do kresla k peknej knihe či filmu.

Šalvia a angelika pre ženy v menopauze

V prípade stresu a nervozity v menopauze stavte na osvedčené „ženské“ bylinky. Archangelika lekárska znižuje napätie, posilňuje nervy, tlmí kŕče a bolesti brucha a uvoľňuje napäté svalstvo. Asi 100 g koreňa povarte 15 minút v litri vody a odvar nalejte do teplého kúpeľa. Opakujte dvakrát týždenne. Šalvia: 150 g vňate zalejte 3 – 4 litrami vriacej vody a nechajte prikryté lúhovať 15 minút. Preceďte do vane s vodou teplou 37 stupňa Celzia. Kúpeľ by mal trvať najviac 20 minút. Po ňom sa neutirite, iba sa zabaľte do osušky a najmenej pol hodiny odpočívajte.

Ruža vyplaví negatívne emócie

Úžasnou bylinou pre ženy je ruža. Pár kvapiek oleja z nej v kúpeli upokojuje, podporuje krvný obeh, priaznivo pôsobí na ženské orgány a rozpúšťa negatívne emócie nahromadené v podbrušku. Dobrou voľbou je levanduľa, ktorá zmierňuje bolesti hlavy, uvoľňuje stres a svalové napätie, pomáha príjemnému zaspávaniu a kvalitnému spánku. v červenom víne či polievke Na juhu od Tokia v Hakone sú kúpele Yunessun, kde sa dá okúpať v červenom víne, káve, saké alebo v zelenom čaji. Úplnou raritou je kúpeľ, pri ktorom človeka posadia do vane naplnenej silným vývarom s čiernym korením, cesnakom a kolagénom. A polievku možno počas kúpeľa aj ochutnať. To všetko vraj výborne rozprúdi metabolizmus a omladí pokožku

Sila prírody

Spoliehate sa na výrobky z reklám, ktoré sľubujú až 48-hodinovú ochranu? Tieto „zázraky“ často bývajú plné chémie. Skúste radšej bezpečnú a šetrnú alternatívu. P otrebujete 4 lyžice jablčného octu, 8 lyžíc destilovanej (alebo čistej) vody, 4 kvapky ružového esenciálneho oleja, 5 kvapiek esenciálneho oleja z jazmínu, 4 kvapky esenciálneho oleja z pomaranča, 2 kvapky esenciálneho oleja z levandule a 1 fľaštičku (najlepšie tmavú sklenú, ktorá zabráni znehodnoteniu silíc) s rozprašovačom. Všetky ingrediencie zmiešajte a dobre ich pretrepte

Netradičné prísady do kúpeľa

  • cesnakový prášok – do horúceho kúpeľa nasypte pol šálky cesnakového prášku  
  • zelený čaj – nechajte vo vani vylúhovať niekoľko vrecúšok 
  • červené víno – nalejte do vody 4 dl kvalitného červeného vína
  • med – do kúpeľa ho pridajte jednu šálku
  • zázvor – nastrúhajte ho do kúpeľa pol šálky l celá škorica – pár kúskov jej položte na dno vane
  • jablkový ocot – pridajte ho do vody jednu šálku
  • morské riasy – prisypte 5 lyžíc do kúpeľa
  • ovsené vločky – vložte ich do vody v bavlnenom vrecku
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 19:03