dd
StoryEditor

Sexuálne prenosný HPV vírus nekomplikuje život iba ženám. Muži sú rovnako ohrození!

19.12.2022, 12:31
Zdravie

HPV vírus je v súčasnosti rýchlo sa šíriaca sexuálne prenosná infekcia. Podľa štatistík sa s vírusom minimálne raz za život stretne 80 % populácie. Čo sa deje potom a prečo je ta nebezpečný?

HPV (ľudský papilomavírus) je agresívny vírus zo skupiny papiloma vírusov, pre ktorý je charakteristické to, že napáda kožu a sliznicu ľudských buniek. Je vysokonákazlivý, no v mnohých prípadoch sa nákaza dlho nijako neprejaví. U niektorých žien a mužov sa môže ohlásiť vo forme bradavíc na vonkajších a neskôr aj na vnútorných častiach pohlavných orgánov.

Zdokumentovaných je viac než 150 typov HPV vírusu, pričom z pohľadu ľudského zdravia predstavuje problém asi 40 z nich. Niektoré sú vysokorizikové spôsobujú rakovinu.

Ako sa vírus prenáša

„HPV vírus sa prenáša orálnym, vaginálnym alebo análnym sexom. Že sme nakazení, si bez špeciálneho vyšetrenia v rámci preventívnej prehliadky u gynekológa, respektíve urológa, zrejme ani nevšimneme, pretože vírus je bezpríznakový. V organizme však medzitým pomaly napáda bunky epitelu, až nakoniec zmení ich DNA a vznikajú rakovinotvorné bunky,“ vysvetľuje  MUDr. Eva Žďárská.

Čo sa deje, ak ste infikovaní

Vírus napáda tkanivá najskôr genitálu, čo sa prejaví vznikom bradavíc. Neskôr môže preniknúť hlbšie do organizmu a spôsobiť rakovinu krčka maternice, penisu či análneho otvoru. Od infikovania sa vírusom po vznik nádoru môže prejsť 10 až 15 rokov.

„Zákernosť HPV vírusu je v tom, že v pokročilom štádiu sa dajú liečiť len jeho prejavy,“ upozorňuje gynekologička. Vírus HPV v tele zostáva aj po preliečení, takže po liečbe napríklad genitálnych bradavíc môže vzniknúť opakovaná infekcia.

Pri prevencii aj liečbe sú dôležité pravidelné prehliadky u odborného lekára (gynekológ, urológ) a posilňovanie imunity.

V desiatkach klinických a experimentálnych štúdií bolo dokázané, že mikronizovaný beta glukán z hlivy ustricovej podporuje imunitné bunky organizmu, prostredníctvom ktorých pomáha riešiť zápaly, vplýva na mykózy, prejavy a priebeh ochorení spôsobených HPV vírusom a čiastočne upravuje aj menštruačný cyklus,“ potvrdzuje Ing. Adrián Doboly, odborník na imunitu z biotechnologického laboratória Natures. Organizmus so silným a správne fungujúcim imunitným systémom lepšie zvládne aj nákazu HPV vírusom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 02:41