Trnky majú množstvo pozitívnych účinkov pre vaše zdravie.dreamstime
StoryEditor

Po prvých mrazoch sa vyberte na zber trniek. Detoxikujú, podporujú vykašliavanie a liečia bolesti hrdla

13.12.2022, 10:00
Zdravie

Väčšinu plodov jesene ste už zrejme pozbierali a uskladnili na zimu. Vedeli ste však, že také trnky je ideálne zbierať až po prvých mrazoch? Tie práve udreli na celom našom území. Je teda na čase vybrať sa na prechádzku a nazbierať si tieto skvelé plody. Práve po prvých mrazoch je ich chuť dokonalá a trpkú chuť vystrieda príjemne svieža až sladká.

Ak ste do teraz kríky s trnkami obchádzali bez povšimnutia, je na čase to zmeniť. Trnky sú skvelým zdrojom vitamínov a ich pozitívne účinky môžete využiť pri liečbe rôznych ťažkostí.

Od kvetov po plody

Začnime od samotných kvetov trnky. Tie si budete mať príležitosť nazbierať na jar, tak na to myslíte. Čaj z týchto kvetov má diuretické účinky, preto ho môžete popíjať za predpokladu, že vás trápia akékoľvek ťažkosti s obličkami. Čaj si tiež doprajte, ak sa potrebujete zbaviť prebytočnej vody v tele.

Zdravé srdce

Trnky sú bohaté na množstvo vitamínov a minerálov. Okrem toho však obsahujú aj vzácne flavonoidy a antokyaníny a tiež kyseliny, ktoré nielenže podporujú činnosť srdca, ale v neposlednom rade ho aj chránia a udržujú v zdraví. Tým sa znižuje riziko častých ochorení srdca, no tiež infarktu či celkového srdcového zlyhania.

Detox organizmu

Trnky obsahujú rutín, ktorý sa nachádza predovšetkým v ovocí a zelenine. Jeho funkciou je odvádzať z tela škodlivé látky. Trnky však všeobecne minimalizujú množstvo toxínov v krvi. Sú teda skvelým prostriedkom pri detoxikácii organizmu.

Lepšie trávenie

Hneď po detoxikácii trnky oceníte aj v prípade, že vaše trávenie sto percentne nefunguje. Trnky pomôžu, ak vás trápi zápcha, zároveň však dokážu pomôcť v prípade, že máte hnačku. Tiež sa na ne môžete spoľahnúť aj pri nadmernom nadúvaní.

Bolesti hrdla

Čaj z trniek, ale aj samotné plody sú doslova vitamínovou bombou, no pôsobia aj antibakteriálne. Naordinujte si ich, ak máte zapálené hrdlo či angínu. Dokážu totiž zabojovať práve s vírusmi a baktériami, ktoré tieto problémy spôsobujú. Okrem toho podporujú vykašliavanie, čo je ďalšie plus pre tieto nenápadné plody, ktorých príroda ponúka neúrekom.

Chránia pred vznikom rakoviny

Zlúčeniny, ktoré trnky obsahujú, dokážu zabrániť rastu rakovinových buniek a tiež spomaľujú, ale aj znižujú ich schopnosť množiť sa.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 03:51