Obriezka je v našich končinách stále tabu.
StoryEditor

Búrame tabu: Obriezka chlapcom aj dospelým mužom pomáha z viacerých dôvodov!

29.11.2022, 13:20
Zdravie

Téma, o ktorej sa takmer vôbec nerozpráva avšak v zahraničí je to úplne bežná vec. Už zdaleka sa obriezka netýka len špecifických komunít. Najmä ak ide o kožu na intímnych mužských partiách zavládne v spoločnosti ticho. Podľa skúseností mužov, ktorí ju absolvovali, nejde o vyslovene príjemný zákrok, výsledok však stojí za to.

Menej je niekedy viac

Nie vždy je nutné chirurgicky odstrániť celú predkožku. Cirkumcízia môže byť úplná alebo čiastočná. Pri úplnej sa odstráni celá predkožka, pri čiastočnej jej ostáva toľko, že prekryje žaluď. Obe majú svoje výhody. Pri úplnej sa ľahko udržiava hygiena intímnych partií, ale pri stoporení sa penis môže „šabľovito” ohýbať, nakoľko krv prúdiaca do údu počas pohlavného aktu nemá dostatok priestoru na odstránenú väčšiu časť predkožky. Po čiastočnej obriezke je toto menej pravdepodobné.

Z čiastočného alebo úplného odstránenia predkožky nemá profit len muž, ale aj žena. Vedecké dáta na základe výskumov hovoria o znížení rizika prenosu HPV vírusu, ktorý spôsobuje rakovinu krčka maternice. Vysvetlenie je jednoduché – „obrezaný“ muž nemá na penise kožné záhyby, v ktorých sa môžu držať choroboplodné baktérie, vírusy či plesne. Penis bez predkožky sa ľahšie udržiava čistý. Potom muža čaká takmer nový život – iné pocity pri močení, sprche, milovaní. A už žiadne problémy s predkožkou!

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 18:03