Vatové tyčinky môžu v niektorých prípadoch uškodiť.pexels
StoryEditor

Čistota pol života, ale robíte všetko správne? Kým niektoré úkony sú zbytočné, iným by ste mali venovať viac času

05.08.2023, 08:00
Zdravie

K hygienickým návykom ste vedení už od ranného detstva. Pravidelné umývanie rúk, čistenie zubov či každodenná sprcha sú absolútnou samozrejmosťou. Odborníci však tvrdia, že aj napriek tomu máme v hygienických návykoch isté medzery.

Kým niektorým častiam tela venujete zbytočne veľa pozornosti, tie ostatné zanedbávate a pritom by si práve oni zaslúžili intenzívnejšiu očistu.

Čisté ruky

Za posledné roky ste sa iste v umývaní rúk zdokonalili. Najmä doba „covidová“ vás nútila k častejšiemu, ale tiež precíznejšiemu umývaniu rúk. Pri rukách určite nestačí krátke opláchnutie pod tečúcou vodou. Mydlo by ste mali použiť po príchode domov, po použití WC a tiež pred akoukoľvek manipuláciou či konzumáciou jedla. Ruky by ste si mali umývať minimálne dvadsať sekúnd. Nevynechajte pri tom priestor medzi prstami, nechty a rovnako dlane, ako vrchnú časť rúk. Pozor tiež na prstene. Ak si ich skladáte len málokedy, nezabudnite, že práve pod nimi je častokrát živná pôda pre rôzne mikroorganizmy.

image

Rukám venujte pri umývaní dostatočnú pozornosť.

pexels

Umývanie vlasov

Pocit čerstvo umytých vlasov má rada každá žena. No ani v tomto prípade by ste to nemali príliš preháňať. Čím častejšie si totiž vlasy umývate, tým rýchlejšie sa vám budú mastiť a následne to bude začarovaný kruh, z ktorého len tak ľahko nevykročíte. Optimálne je umývať si vlasy jeden až dvakrát do týždňa. Už sme však písali aj o vlasovom tréningu, vďaka ktorému časom môžete dosiahnuť presne to, že sa vlasy budú mastiť oveľa menej.

Stop vatovým tyčinkám

Vatové tyčinky sú súčasťou každej domácnosti. Používate ich takmer denne, no ak si myslíte, že v tomto prípade robíte dobre, ste na omyle. Práve toto je ten prípad, kedy je menej niekedy viac. Nesprávnou manipuláciou tyčinkami si zatlačíte ušný maz hlbšie od uší a môžete si len poškodiť. Uši by ste si mali čistiť pomocou špeciálnych kvapiek, alebo len jemne, pomocou prstov a vody.

Nedostatočné čistenie zubov

Stomatológovia hovoria, že oproti minulosti sme sa vrámci čistenia zubov oveľa viac posunuli, no pravdou je, že pomôcky ako zubná niť či medzi zubné kefky sa ani zďaleka nevyskytujú v kúpeľniach domácností. O špeciálnej lyžici na čistenie jazyka dokonca mnohí ľudia ani nepočuli. Je na čase to zmeniť a práve zubom by ste mali venovať dostatočnú starostlivosť. Nápomocné sú aj rôzne druhy ústnych spŕch, ktoré vyčistia medzi zubné priestory a premasírujú ďašná a v neposlednom rade ústne vody, ktoré ústnu dutinu dezinfikujú.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. apríl 2024 13:27