Ľanové semienka znížia cholesterol aj zlepšia trávenie.pexels
StoryEditor

Ľanové semienka sú super zdravé: S týmto všetkým vám dokážu pomôcť, ak ich budete jesť pravidelne

20.09.2022, 06:00
Zdravie

Ľanové semienka netreba nijako zvlášť predstavovať. Vídate ich pomerne často ako posýpku na chlebe, pečive či slaných krekroch. Mali by sme ich však prestať používať len ako dekoráciu. Právom by si ľanové semienka zaslúžili, aby boli zaradené medzi super potraviny. Ich unikátne zloženie totiž dokáže telu pomôcť s rôznymi ťažkosťami.

Pre lepšiu stráviteľnosť by ste mali konzumovať vždy čerstvo pomleté semienka. Len tak z nich dostanete čo najviac živín.

Zdroj živín

Tieto nenápadné semienka v sebe ukrývajú viac ako by ste si mysleli. Obsahujú aj 54% omega 3 mastných kyselín, no nezaostávajú ani omega 6 a omega 9 mastné kyseliny, hoci v menšom množstve. Konzumáciou ľanových semienok príjmete okrem vlákniny aj minerály ako fosfor, horčík, zinok, draslík, železo, nevyhnutný vápnik, ale aj selén. Okrem zdravých tukov a sacharidov obsahujú tiež bielkoviny. Nesmieme však zabudnúť na vitamíny skupiny B, vitamín C, K a E.

Semienkami proti zápche

Snáď najviac používané sú semiačka v prípade, že trpíte zápchou. Obsahujú množstvo vlákniny a práve tá pomáha k správnej činnosti čriev a k ich detoxikácii. Navyše nerozpustná vláknina, ktorú semienka obsahujú, umožňuje naviazať viac vody na stolicu, vďaka čomu bude mäkšia a vyprázdňovanie bude tým pádom bezproblémové.

Zdravé srdce

Najmä vďaka kyseline alfa linolénovej, známej ako ALA, ktorú semienka obsahujú, majú výborný vplyv na funkčnosť celého kardiovaskulárneho systému. Pravidelnou konzumáciou predchádzate vzniku koronárnych srdcových ochorení či hypertenzie, ale tiež k znižovaniu srdcových arytmií.

Prevencia proti rakovine

Ľanové semená obsahujú vzácne živiny rastlinného pôvodu – lignany, ktoré majú silné antioxidačné účinky. Za zmienku stojí tiež fakt, že ich obsahujú až 800 krát viac ako iné rastlinné potraviny. Tie sú zodpovedné za celkové zdravie a vitalitu, no tiež znižujú riziko rakoviny prsníkov, prostaty a iných typov tohto ochorenia.

Nižší cholesterol

Vďaka vláknine, ktorú ľanové semienka v hojnom počte obsahujú, dochádza aj k znižovaniu cholesterolu v krvi. Vláknina sa totiž viaže na žlčové soli a následne ich telo vylúči. Práve tento proces prispieva k znižovaniu cholesterolu.

Zlepšíte si pamäť

Už jedna lyžica mletých ľanových semienok do raňajok prispeje k zlepšeniu vašej pamäte a celkovej koncentrácie. Dopomáha tomu vitamín B1, zvaný tiamín. Tento vitamín má pozitívne účinky aj na nervovú sústavu a používa sa aj pri liečbe rôznych nervových porúch a ochorení. Rovnako priaznivo pôsobí na psychickú pohodu.

Toto ocenia najmä dámy

Nehovoríme, že máte teraz všetky svoje kozmetické produkty zahodiť a vymeniť ich za ľanový olej. Minimálne by ste mu však mali dať šancu a zaradiť ho do pravidelnej kozmetickej rutiny. Jeho vonkajšie účinky podporíte tým, že si ho budete pravidelne pridávať aj do stravy, výsledku sú zaručené. Vďaka vitamínu B1 oddialite prvé príznaky starnutia, akými sú napríklad vrásky či takzvané starecké škvrny, ktoré sa vyskytujú už aj u žien okolo štyridsiatky. Olej môžete používať aj lokálne na problematické, suché partie. Ľanový olej je účinným bojovníkom proti ružienke, akné, ekzému a iným kožným ochoreniam. Zároveň posilňuje vlasy aj nechty, keďže obsahuje väčšie množstvo zdravých tukov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 03:05