Tieto potraviny by ste pred varením nemali umývať.unsplash
StoryEditor

Tieto potraviny by ste pred varením rozhodne umývať nemali. Zistite, či nerobíte chybu aj vy

08.09.2022, 18:00
Zdravie

Už od útleho detstva nás rodičia učili, aby sme si umývali ruky či potraviny vodou, ktorá ich vyčistí od baktérii a nečistôt. Samozrejme, v niektorých prípadoch je to pravda, no existujú potraviny, ktoré by sa pred konzumáciou rozhodne umývať nemali, strácajú totiž prospešné vlastnosti. Zistite, ktoré to sú.

Patríte k ľuďom, ktorí zvyknú pred prípravou jedla umývať každú jednu potravinu? Áno, voda pomôže zničiť všetky baktérie, nečistoty a choroby, no sú potraviny, ktoré umývaním prichádzajú o prospešné vlastnosti. Práve z tohto dôvodu je veľmi dôležité vedieť, ktoré z nich by ste pred varením rozhodne umývať nemali. Ktoré to sú?  

Surové mäso

Podľa odborníkov by sa hydinové, bravčové, teľacie a jahňacie mäso nemalo v žiadnom prípade pred varením umývať. Ak ho totiž umyjete, v mäse sa zvýši počet mikróbov a baktérie sa rozšíria aj na povrch kuchynského nábytku či ďalšie potraviny v okolí. Živočíšne výrobky sa dôkladne čistia už počas spracovania a ďalšie umývanie len zvyšuje riziko rastu škodlivých látok, ktoré môžu spôsobiť salmonelu, žalúdočné problémy či ďalšie ochorenia. Na druhej strane, pri varení sa baktérie ničia a zabíjajú. Dokonca by ste z tohto dôvodu podľa odborníkov mali mäso variť až dvakrát. Ak veľmi chcete mäso pred varením umývať, skúste použiť namiesto vody citrónovú šťavu.

Vajcia

Mnohí ľudia umývajú pred varením aj vajcia. Veď predsa, je to normálne, keďže každý vie, odkiaľ prichádzajú a kam padajú, no nemali by ste to robiť. Pred predajom prechádzajú vajcia naozaj veľkou očistou, takže to nie je potrebné. Na druhej strane majú vajíčka na škrupine ochrannú vrstvu, ktorá by sa zmývať rozhodne nemala. Slúži totiž na ochranu pred baktériami a ak sa zmyje, baktérie môžu preniknúť dovnútra vajíčka.

Huby

Umývate pred varením huby? Je úplne jedno, či ste si ich nazbierali sami alebo kúpili v obchode, v žiadnom prípade ich nie je potrebné umývať. Môžu totiž stratiť svoj pôvodný vzhľad a typickú lahodnú chuť. Keď huby absorbujú vodu, rýchlo sa skazia, a to určite nechcete. Ak máte potrebu ich aspoň niečím očistiť, môžete ich pred varením utrieť vlhkou handričkou a osušiť papierovou utierkou.

Cestoviny

Možno vám to príde zvláštne, no sú ľudia, ktorí pred varením oplachujú vo vode ešte aj cestoviny. Po správnosti by sa to však robiť nemalo pred a ani po varení. Ak si chcete vychutnať cestoviny v plnej miere a mať z nich čo najväčší pôžitok, neumývajte ich ani nepreplachujte, inak z nich odstránite všetok škrob, v dôsledku čoho by sa vám zlepili.

Surové ryby

Podobne ako v prípade surového mäsa, tak aj pri rybách platí to isté. Aby ste predišli šíreniu baktérii v kuchyni, nikdy ich neumývajte. Skúste radšej kupovať ryby bez šupín, vypitvané a od dôveryhodného predajcu. Po manipulácii s rybami si takisto nezabudnite umyť ruky, kuchynský stôl a nástroje.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 01:48