Ak sa chcete cítiť príjemne a zdravo, držte sa týchto zásad intímnej hygieny.dreamstime
StoryEditor

Viete, ako a čím sa správne umývať „tam dole“? Toto sú najdôležitejšie zásady intímnej hygieny

09.09.2022, 15:00
Zdravie

Ženy neustále premýšľajú o tom, ako sa starať o pleť, vlasy či pokožku tela, no na jednu partiu často zabúdajú. Hygiena „tam dole“ je pre vaše zdravie veľmi dôležitá, a preto by ste sa o ňu mali starať takisto. Prezradíme vám, aké pravidlá by ste mali dodržiavať pri umývaní intímnych partii.

Žiadna žena nechce trpieť zdravotnými problémami, ktoré súvisia s intímnymi partiami. Predsa len, mnohé z nich predstavujú naozaj nepríjemné záležitosti ako sú baktérie, kvasinkové infekcie či zápaly, kvôli ktorým musíte absolvovať časté návštevy u gynekológa alebo užívať hromadu liekov. Aby ste sa udržali v správnej kondícii aj „tam dole“, mali by ste si osvojiť niekoľko zásad intímnej hygieny.

Zabudnite na mydlá a sprchovacie gély

Pri umývaní intímnych partii by ste nemali používať mydlo či sprchový gél. Ak budete jeden z týchto výrobkov používať pravidelne, vaša prirodzená vaginálna flóra by sa mohla poškodiť a umožniť tak nárast škodlivých baktérii. Práve kvôli tomu sa u vás môže objaviť svrbenie, podráždenie, bolesť, zápach, výtok či infekcia. Naopak, skúste na umývanie týchto partii používať radšej výrobky určené na intímnu hygienu alebo obyčajnú čistú vodu. S ničím to však nepreháňajte.

Nie zvnútra, iba zvonka

Keď si umývate intímne partie, úplne stačí, ak si vysprchujete vonkajšiu časť, netreba sa umývať zvnútra. Takisto si v žiadnom prípade nesmerujte tečúcu vodu priamo do pošvy, aby baktérie nemohli vojsť dnu.

Nie je jedno, čím sa utierate

Intímne partie stačí umývať raz denne alebo po veľkej potrebe, aby ste zabránili prenos baktérii do pošvy. Ak máte menštruáciu alebo je vonku príliš horúco, môžete sa „tam dole“ vysprchovať aj dvakrát denne. Pri umývaní však nepoužívajte špongie ani rukavice, inak si spôsobíte mikrozranenia. Takisto nie je jedno, čím sa utierate. Uterák na intímne partie by mal byť mäkký a meniť by ste ho mali približne každý tretí deň.

image

Nikdy na umývanie nepoužívajte špongiu, mydlo či sprchovací gél.

dreamstime

Žiadne čipkované alebo tesné nohavičky

Vaša vagína si zaslúži čo najlepšiu starostlivosť. Tú jej môžete dať aj v podobe kvalitnej bavlnenej bielizne, ktorá umožňuje pokožke dýchať. Naopak, ak nosíte syntetické či príliš tesné materiály, zabraňujete prúdeniu vzduchu do intímnej oblasti, zvyšujete jej vlhkosť a vytvárate tak ideálne prostredie pre rozmnožovanie baktérii. Samozrejme, neznamená to, že musíte prestať nosiť čipkované nohavičky, no mali by ste si ich nechať len na špeciálne príležitosti.

Mokré plavky spôsobujú vznik infekcii

Priznajte sa, koľkokrát ste si po vyjdení z mora či bazéna nechali na sebe mokré plavky? Pravdepodobne miliónkrát. Robíte však veľkú chybu. Keďže sa vo vlhkom prostredí množia nebezpečné kvasinky, nikdy by ste si na sebe nemali dlho nechávať mokré plavky. Vždy, keď vyjdete z vody, okamžite si prezlečte mokré veci za suchú bielizeň.

Ach, tá menštruácia

Je úplne normálne, ak nemáte na výmenu vložky či tampónu čas, no vždy by ste sa mali snažiť, aby ste jednu vložku nenosili dlhšie ako 2 - 4 hodiny. Nielenže sa budete cítiť nepríjemne, ale podporíte rast škodlivých baktérii. Takisto je to aj v prípade tampónov, ktoré by ste mali pravidelne meniť, inak si spôsobíte infekciu či syndróm toxického šoku. Nezabúdajte ani na to, že s tampónom by ste rozhodne nemali spať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 18:34