Znamienka si môžete skontrolovať aj sami doma, pomôže vám táto metóda.dreamstime
StoryEditor

Po lete si skontrolujte všetky znamienka: Takto si ich vyšetríte aj samy doma

08.09.2022, 09:00
Zdravie

Leto je na vznik znamienok rizikové, a preto by ste s kontrolou nemali dlho otáľať. Na koži sa objavia rýchlo a nečakane, no predtým než navštívite lekára, môžete si ich vyšetriť aj samy doma.

Leto má okrem horúceho počasia, dovoleniek a príjemne strávených chvíľ s blízkymi aj svoju temnú stránku. Na vznik nových znamienok je totiž najrizikovejšie. Síce sú tieto sfarbené pigmenty malé a ledva si ich všimnete, keďže sa na tele objavia rýchlo a nečakane, veľmi ľahko si do nich môžete zaškrabnúť a poškodiť ich. Predovšetkým, ak ste strávili dlhý čas na slnku bez ochranného faktora alebo zanedbávate pravidelné kontroly u dermatológa, je veľmi dôležité, aby ste si uvedomili, že aj z nevinného znamienka sa môže razom stať vážny zdravotný problém.

Prevencia je najdôležitejšia

Znamienkam, pigmentovým škvrnám či iným útvarom by ste mali najmä po lete venovať najväčšiu pozornosť. Dôvodom je slnečné žiarenie, ktoré sa považuje za jeden z najväčších spúšťačov rakovinotvorných procesov v koži. Ak na svojej pokožke spozorujete nejaké nove znamienko, všímať by ste si mali najmä jeho zmenu farby, tvaru či veľkosti. Najdôležitejšia je v tomto prípade prevencia. Nie ste si istí, či sú vaše znamienka v poriadku? Najefektívnejšou prevenciou je návšteva lekára, ktorý diagnostikuje problém a prípadne sa ho bude snažiť aj odstrániť. So svojimi znamienkami by ste mali chodiť na kontroly minimálne raz ročne, no vyšetriť si ich môžete kedykoľvek aj sami doma. Pomôže vám jednoduchá metóda.

Vyšetriť sa môžete aj doma

Ak sa kontroly bojíte, ste na dovolenke a nemáte ako zájsť k doktorovi alebo túžite vedieť, či sú vaše znamienka v poriadku, môžete vyskúšať aj samovyšetrenie. Približne raz za mesiac by ste si mali takýmto spôsobom skontrolovať svoje telo, a to aj pokožku hlavy, dlane, telové zhyby či dokonca genitálie. Pri domácom vyšetrení vám pomôže takzvané abecedné pravidlo – ABCDEF. To označuje šesť rizikových znakov, a teda asymetriu, ohraničenie, farbu, rozmer, vývoj a neobvyklý vzhľad. Keď budete vykonávať túto kontrolu pravidelne, skôr si môžete všimnúť, či sa napríklad z plochého znamienka nestalo vypuklé, má nepravidelné okraje, iné sfarbenie, svrbí alebo bolí. Aby ste nemuseli stresovať pri každom novovzniknutom znamienku, skúste obmedziť pobyt na slnku medzi 10 – 15 hodinou, noste slnečné okuliare, klobúky a keď budete na dovolenke, nezabúdajte si pravidelne aplikovať ochranné opaľovacie prostriedky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 15:01