Je ohrievanie jedla v mikrovlnke naozaj bezpečné?dreamstime
StoryEditor

Je mikrovlnka naozaj bezpečná? Dohady o tom, či neškodí zdraviu sú konečne vyriešené

06.09.2022, 12:00
Zdravie

O mikrovlnnej rúre kolujú rôzne názory. Niektorí sa jej boja, pretože môže spôsobiť vážne zdravotné problémy, iní si bez nej naopak nevedia predstaviť život a vnímajú ju ako nenahraditeľný spotrebič v domácnosti. Ktorá skupina ľudí má teda pravdu?

Síce sú mikrovlnné rúry používané už od 70. rokov, stále sa nájdu ľudia, ktorí pochybujú o ich bezpečnosti. Mnohí tvrdia, že mikrovlnky by sa mali okamžite prestať vyrábať, pretože poškodzujú zdravie a negatívne ovplyvňujú zloženie potravín. Na druhej strane sú tu tí, ktorí si bez nich už nevedia predstaviť život a považujú ich za súčasť každodenného života. Ako to teda je? Sú mikrovlnky naozaj nebezpečné?

Všetkého veľa škodí

Existuje veľa štúdii, ktoré tvrdia, že mikrovlnky naozaj ohrozujú zdravie. Jedna hovorí o tom, že tento spotrebič škodí potravinám a zbavuje ich najzákladnejších živín, kvôli čomu môže potom človek trpieť poruchami lymfatického systému alebo sa v jeho krvi začnú vyskytovať rakovinotvorné bunky. Iná štúdia tvrdí, že mikrovlnky sú nebezpečné najmä pri príprave dojčenského mlieka, pretože obsahuje enzýmy, ktoré nie sú odolné voči teplu. Ako to teda je? Hovorí sa, že jedlu v mikrovlnke sa môže stať rádioaktívnym, no pozrime sa na to reálne. Podobným zdrojom mikrovlnného žiarenia sú aj mobilné telefóne, rádiové a televízne vysielače či diagnostické prístroje a v porovnaní s nimi je nebezpečie tohto spotrebiču zanedbateľné. Predovšetkým, čo používate častejšie? Mobilný telefón alebo mikrovlnku? Neverte preto mylným predstavám a snažte sa riadiť najmä tým, že všetkého veľa škodí.

Je mikrovlnka naozaj nebezpečná?

Vo všeobecnosti platí, že dobre udržiavaná mikrovlnná rúra je na ohrievanie a prípravu potravín bezpečná. To znamená, že jej dvierka by mali správne tesniť, mala by byť čistá a plne funkčná. Takisto sa dá povedať, že každá tepelná úprava škodí potravinám. Tepelne spracované jedlo totiž stráca časť živín a vitamínov. Síce pri zohrievaní dochádza k reakcii, pri ktorej vznikajú karcinogény, nezáleží na tom, v čom jedlo ohrievate. Predovšetkým je dôležité povedať, že najlepšia metóda varenia je tá, ktorá najlepšie zachováva živiny, a teda tá, ktorá rýchlo zohrieva, varí a používa čo najmenej tekutiny. Práve tieto kritériá mikrovlnka spĺňa. V každom prípade by ste však mali myslieť na to, že ak ju používate len na krátku tepelnú úpravu, nemusíte sa báť. Takisto nezabúdajte ani na pokyny výrobcu, ktoré ak dodržíte, všetky obavy sú zbytočné.   

Základ je držať sa pokynov

Aby ste sa mikrovlnnej rúry nebáli, zhrnuli sme pre vás najdôležitejšie pokyny, ktorých by ste sa pri príprave jedla mali držať.

  • Do mikrovlnky vkladajte len sklenené či porcelánové nádoby. Zabudnite na plastové vaničky, misky a vrecúška.
  • Do mikrovlnky nedávajte kovové materiály, ktoré spôsobujú iskrenie, čím ju poškodia.
  • V žiadnom prípade sa pri ohrievaní do mikrovlnnej rúry nepozerajte, inak si môžete porušiť sietnicu oka. Ale predsa, pozeraním sa do okna mikrovlnky neskrátite čas zohrievania a úplne vám stačí jej zapípanie.
  • Držte sa odporúčaného času prípravy, a to najmä pri mäsových a mliečnych výrobkoch.
  • Po ohriatí nechajte jedlo chvíľu postáť, aby sa teplo rovnomerne rozložilo, inak by ste sa mohli popáliť.
 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 20:31