V lietadle by ste pri okne nemali sedieť, môžete si totiž uškodiť.unsplash
StoryEditor

V lietadle neseďte pri okne, má to zdravotné výhody. Prezradíme vám, prečo mať radšej miesto pri uličke

13.08.2022, 18:00
Zdravie

Mnohí z vás túži sedieť v lietadle pri okne. Toto sedadlo je najžiadanejšie, pretože ponúka naozaj prekrásny výhľad, môžete si v pokoji oprieť hlavu, nevyrušujú vás ostatní chodením na toaletu či blúdením po uličke. Na druhej strane to však nemusí byť najrozumnejšia voľba, ale práve naopak, vďaka tomuto výberu si môžete uškodiť.

Ktoré sedadlo v lietadle si pri kúpe lístku vyberáte ako prvé? Pravdepodobne pri okienku. Samozrejme, toto miesto má nespočetné množstvo výhod. Nebúchajú do vás ľudia, ktorí blúdia uličkami, nemáte prehľad o tom, kto a kedy bol na toalete, môžete si v pokoji oprieť hlavu o stenu kabínky, ľahšie zaspíte a predovšetkým máte možnosť najkrajšieho výhľadu na nočnú či dennú scenériu. Sú však aj takí pasažieri, ktorí pri okne zásadne sedieť nechcú. Radšej sa o dianie na oblohe nezaujímajú, čítajú noviny, zapnú počítač alebo čo najrýchlejšie zaspia. Možno sa budete čudovať, no konajú správne. Prezradíme vám, prečo.

Nebezpečné lúče spôsobujúce starnutie či rakovinu

Keďže je leto v plnom prúde, mnohí z vás už absolvovali alebo sa len chystajú na dovolenku pri mori. Patríte k tej druhej skupine? Mali by ste zbystriť. Ak chcete urobiť pre svoje zdravie čo najlepšie, počas cestovania lietadlom voľte radšej miesto mimo okienka. Totiž vo vzduchu vystavujete svoje telo nebezpečným slnečným lúčom oveľa viac ako na zemi. So stúpajúcou výškou klesá prirodzená ochrana atmosféry a stúpa záťaž žiarením. Síce okienka v lietadle absorbujú UVB lúče, no do kabínky aj tak preniknú nebezpečné UVA.

image

Nebezpečné UVA žiarenie spôsobuje starnutie či rakovinu.

unsplash

Tieto lúče spôsobujú starnutie pokožky, poruchy pigmentácie, spálenie od slnka a keďže prenikajú aj do hlbších vrstiev, hrozí vám aj vznik rakoviny. Napríklad takí piloti a palubný personál podstupujú vo vzduchu omnoho vyššie riziko, že dostanú rakovinu kože, ako ľudia pracujúci v iných profesiách. Len počas jednej hodiny sa im do kože dostane také množstvo škodlivých lúčov ako pri 20-minútovom pobyte v soláriu. Nebojte sa však, pred UVA lúčmi sa v lietadle môžete ochrániť.

Pred UVA sa môžete chrániť

Veľkou výhodou je, že pred nebezpečnými lúčmi sa môžete chrániť. Najlepšou možnosťou bude, ak si jednoducho rezervujete letenku s miestom v uličke či v strede lietadla, a teda ďalej od okien. Ak sa nechcete zbaviť sedadla pri okienku, jednoducho sa ešte na zemi poriadne natrite opaľovacím krémom. Pokiaľ máte svetlý typ pleti, svetlé vlasy a oči, budete potrebovať vysokú či veľmi silnú ochranu, a to SPF 30 až 50+. Ak máte naopak tmavšiu pleť, postačí vám aj nižší ochranný faktor. Pri vašom ďalšom výlete sa však už rozhodne nikdy nebudete pozerať na prekrásne výhľady rovnakými očami. Totiž, aj to čo je niekedy nádherné, môže byť aj veľmi nebezpečné.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 21:33