Plyny môžu signalizovať aj vážny zdravotný problém.pexels
StoryEditor

Vetry, téma o ktorej sa nehovorí. Dokážu však veľa prezradiť o vašej zdravotnej situácii, na toto pozor

09.08.2022, 15:00
Zdravie

Priemerný človek si uľaví približne dvadsať krát za deň. Práve z tohto dôvodu je možné, že vetry prehliadate, no nemali by ste. Keďže vychádzajú z čriev, vedia veľa vypovedať nielen o tráviacej sústave, ale aj o iných častiach organizmu. Prezradíme vám, čo všetko z nich môžete doslova vycítiť.

Na psychickom a fyzickom zdraví sa vo veľkom podieľajú dva rozhodujúce faktory, a to najmä strava a spôsob životného štýlu. O zdraví trávenia pritom rozhoduje aj stres, pravidelnosť, pohyb alebo spánok. Každá z týchto hodnôt má zároveň vplyv na formovanie plynov v črevách. Odpoveď, čo o vašom zdraví značia vetry, dostanete vďaka týmto 7 faktorom.

Vetry nevedia ustať

Je úplne prirodzené, že si niektoré dni uľavujete málo a iné dni, naopak, neviete prestať. Všetko závisí od toho, čo ste jedli a akým aktivitám ste sa venovali. O tom, že sa vám v črevách nahromadilo viac plynov než inokedy, však často rozhoduje aj pohlavie. Ženy môžu trpieť vyššou plynatosťou napríklad počas menštruácie, kedy telo produkuje vo väčšej miere estrogén a prostaglandín. Takisto sa však počas periódy mení aj bakteriálne zloženie ženských čriev, čo prispieva k tomu, že vetry majú intenzívnejšiu vôňu. V oboch prípadoch však ide o neškodnú záležitosť.

Plyny uvoľňujete menej ako obvykle

Uľavujete si menej ako iné dni? Mali by ste spozornieť. Síce ide o bežnú vec, no môže poukazovať na vysokú úroveň stresu. Ak dlhodobo prežívate stresové obdobie, vaše svaly brucha a tráviaceho traktu sú čím ďalej, tým viac napäté. Najhoršie na tom je, že mnohí ľudia pod takýmto tlakom siahajú po nezdravých jedlách, ktoré zastavenie plynov ešte zhoršia. Stres takisto neraz vedie aj k zápche, hnačke alebo zmenám dýchania. Tento problém môžete vyriešiť predovšetkým správnou stravou, pravidelným spánkom a pohybom.

Nepríjemný zápach a strata chuti

Ak vaše vetry nepríjemne zapáchajú, zbystrite. Zo začiatku sa nemusí jednať o vážny problém, no ak sa k tomu dostaví aj strata chuti či pokles hmotnosti, je dosť možné, že trpíte Crohnovou chorobou. Tá je dokonca v niektorých prípadoch spájaná aj s krvou v stolici, veľkými bolesťami brucha a predovšetkým nadmernou plynatosťou. Pri tejto chorobe totiž dochádza k premnoženiu baktérii v tenkom čreve, ktoré rozkladajú zvyšky jedla a vytvárajú tak zapáchajúce vetry.

image

Často môže za plynatosťou stáť aj nesprávna strava či nedostatok pohybu.

unsplash

Plyny extrémne zapáchajú

Pri probléme so zapáchajúcimi plynmi však môže ísť aj o črevný zápal, syndróm dráždivého čreva alebo dokonca rakovinu čriev. Tá je však často sprevádzaná aj vyčerpanosťou, hrčkami v oblasti brucha a bolesťou. Ešte predtým, ako navštívite lekára, by ste však nemali zabúdať na to, že za vajcovým zápachom sa môže skrývať aj niečo iné, úplne bežné. Celkom častým spúšťačom je predovšetkým strava, a to napríklad potraviny bohaté na síru, ako je brokolica, kel, kaleráb, cesnak, cibuľa, fazuľa alebo víno.

Neustávajúce plyny v posteli

Väčšina ľudí si počas nočného spánku neuľavuje, pretože telo je v stave relaxu a uvoľnenia. Ak v posteli zažívate neustávajúce plyny, mali by ste si dať pozor, môže to totiž signalizovať aj vážny zdravotný problém. Síce môže ísť o následok neskorej večere, no takisto môžu vetry poukazovať na tráviace poruchy alebo intolerancie, ako napríklad intolerancia laktózy.

Vetry spojené s nepríjemnou bolesťou

Jedným z najčastejších problémov týkajúcich sa plynatosti súvisí aj so sprevádzanou bolesťou. V takomto prípade sa môže jednať o syndróm dráždivého čreva, na častými sú najmä tráviace ťažkosti. Tie postihujú hrubé črevo, niekedy vyvolávajú sťahovanie svalov, čo napokon spôsobí nadmernú plynatosť a bolesť. Tento problém sa však dá jednoducho vyriešiť. Pomôže vám napríklad strava bohatá na vlákninu, zelenina alebo pravidelný pohyb.

Žiadne vetry

Mnohým sa stáva, že uvoľňujú niektoré dni príliš veľa plynov, no takisto sa môže stať, že nemajú žiadne. Ak takýmto stavom trpíte dlhodobo, nemali by ste to nechať bez povšimnutia. Ak vás trápi nafúknuté brucho, nedokážete si uľaviť, radšej vyhľadajte lekársku pomoc. Takýto stav totiž naznačuje obštrukciu čriev sprevádzanú veľkými bolesťami a citlivosťou brucha.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 02:26