Na spálenú pokožku vám pomôže napríklad aj ocot.dreamstime
StoryEditor

Spálená koža a v chladničke nemáte jogurt či smotanu? Pomôcť môžu aj iné suroviny

15.07.2022, 09:00
Zdravie

Každá z nás chce byť čo najskôr krásne opálená. Bronzový nádych totiž pokožke pristane. No večer sa pozeráte na spálenú kožu, ktorej farba je na míle vzdialená tej, ktorú ste si pred odchodom na pláž predstavovali.

Už pred letom by ste si mali zaobstarať okrem krému na opaľovanie aj ten po opaľovaní, prípadne Panthenol, ktorý zachraňuje popálenú pokožku. Ak ste však na to v letnom ošiali trošku pozabudli, prvú pomoc vám poskytnú aj potraviny, ktoré máte bežne doma.

Ocot

Tento zázrak za pár centov je v domácnosti všestranným pomocníkom, no že vás bude zachraňovať aj v prípade spálenia? Ideálne bude, ak ocot dáte na chvíľku do chladničky alebo mrazničky. Následne ho zrieďte s vodou v pomere 1:1 a prikladajte na postihnuté miesta. Buď ho nanášajte pomaly rukami a rozotierajte, ale najefektívnejšie bude, ak uterák alebo látkovú plienku namočíte do tejto koncentrácie a priložíte na miesto, ktoré je spálené.

Uhorka

Uhorky obsahujú veľmi veľa vody a dokážu vaše telo perfektne hydratovať. A túto ich vlastnosť môžete využiť aj v prípade spálenej kože. Očistenú uhorky nakrájajte na plátky. Krájajte ju pozdĺžne, aby pokryla väčšiu plochu a následne ju doslova prilepte na miesta, ktoré neboli dostatočne chránené pred slnkom. Uhorka bude pokožku príjemne chladiť a hydratovať, vďaka čomu pocítite okamžitú úľavu.

Zemiak

Zemiaky sa nájdu asi v každej domácnosti, preto netreba dlho otáľať, a ak po príchode domov zbadáte alebo doslova pocítite, že ste slnečné lúče podcenili, treba konať. Zemiak rozkrojte na polovicu a rozkrojenou časťou, na ktorej je škrob, prechádzajte po bolestivých miestach. Práve škrob je totiž výborný pomocník na popáleniny.

Zelený čaj

Ak ste červené ako rak a ledva sa hýbete, pokojne sa v zelenom čaji aj vykúpte. Ale teda žarty bokom. Zelený čaj obsahuje látky, ktoré sú účinné proti bolesti. Tentokrát ho však nepopíjajte po dúškoch, ale prikladajte si ho formou obkladu na spálené miesta na koži. Samozrejme, poriadne vychladnutý, aby ste si nepridali ešte nejakú popáleninu navyše. Namočte do čaju väčší uterák a prikryte čo najväčšiu plochu tela. A kým pod ním budete relaxovať, opakujte si mantru: „ Už nikdy nepodcením natieranie sa opaľovacím krémom.“

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 08:41