Vrásky na čele? Buďte obozretné, aby nesignalizovali vážny zdravotný problém.dreamstime
StoryEditor

Máte príliš hlboké vrásky na čele? Môžu byť predzvesťou týchto zdravotných problémov

12.07.2022, 12:00
Zdravie

Pri pohľade do zrkadla vidíte najmä na vašej tvári, ako sa na vás podpísal zub času. Pleť už nie je taká pevná, pružná a aj vrásky sú akési hlbšie a s pribúdajúcim vekom ich je čím ďalej, tým viac.

Za niečo môže genetika, no sú aj vrásky, ktoré signalizujú, že váš zdravotný stav nie je práve najlepší. Ak sa vám na čele tvoria vrásky neprimerané vášmu veku, alebo sa prehlbujú oveľa rýchlejšie, môže to svedčiť o problémoch so srdcom. Aj na toto prišli vedci.

Dve dekády výskumu

Na jednej z francúzskych univerzít prebiehal výskum na niekoľkých desiatkach dobrovoľníkov. Trval približne dvadsať rokov a všetci tí, ktorí sa ho zúčastnili, museli mať na začiatku výskumu výborný zdravotný stav. Postupne, s pribúdajúcimi rokmi, vráskami a chorobami vedci odpozorovali, že u tých respondentov, ktorým sa začali rýchlejšie tvoriť vrásky na čele, čelili neskôr chorobám so srdcom. Podľa týchto údajov dokonca predpoklad rizika srdcovo-cievnych chorôb vzrástol až desaťnásobne.

Vrásky ako indikátor

Pokiaľ teda badáte na svojom čele vrásky neprimerané vášmu veku, majte sa radšej na pozore. Vrásky sú predovšetkým estetickou záležitosťou, nespôsobujú žiadnu bolesť, a preto im zväčša ani nevenujete zvýšenú pozornosť, no po týchto zisteniach, na ktoré prišli vedci z uvedenej univerzity, minimálne dbajte na pravidelné preventívne prehliadky, ktoré by mohli včas zistiť prípadný problém. Váš lekár vám určite diagnózu nezistí z pohľadu na čelo, no aspoň vám urobí preventívne testy a vyšetrenia. Pre vás nech je to aspoň akýmsi výkričníkom a možno motiváciou zmeniť životosprávu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 23:04