Užite si leto naplno a bez následkov.pexels
StoryEditor

Úpal a úžeh nie sú to isté. Rozoznajte ich a podajte správnu prvú pomoc

01.06.2022, 06:00
Zdravie

Kto by sa netešil z prichádzajúceho leta? Celé dni pri vode, vystavené horúcim slnečným lúčom. Úplná idylka až do chvíle, kedy vás začne trápiť nevoľnosť a bolesti hlavy. S najväčšou pravdepodobnosťou v tejto chvíli čelíte úpalu alebo úžehu. Oba následky dlhšieho, a hlavne nechráneného, pobytu na slnku sú veľmi nepríjemné a sú sprevádzané rozličnými príznakmi.

Aby ste vedeli, či za váš stav môže úpal alebo úžeh, je nevyhnutné vedieť ich rozlíšiť a následne začať riešiť príznaky.

Úpal

Ak ste sa ešte nestretli s úpalom, znamená to, že váš pobyt na slnku bol kontrolovaný a zároveň ste prihliadali na dostatočný pitný režim. Žiaľ, len veľmi malé percento ľudí sa s úpalom nikdy nestretlo. Pri úpale ide o celkové prehriatie organizmu. Sprevádzajú ho nevoľnosti, malátnosť, zvracanie a bolesti hlavy. Častokrát sa objavia kŕče a vysoká teplota, blížiaca sa k 40°C. V ojedinelých prípadoch človek dokonca môže stratiť vedomie. Organizmus sa vám môže prehriať aj v prostredí s obzvlášť vysokou teplotou, nielen na priamom slnku.

Úžeh

Na rozdiel od úpalu, úžeh priamo súvisí práve so slnečným žiarením. Pokožka, ktorá je dlhodobo vystavená slnku, má tendenciu sa spáliť. Inak to nie je ani v prípade hlavy, ktorá ak nie je chránená, dochádza k prehriatiu mozgu. Sprievodným faktorom je podcenený pitný režim. Prejavy úžehu môžu prísť až niekoľko hodín po pobyte na slnku. Nie je ničím neobvyklým, že sa dostavia až počas noci. Bolesť hlavy, nevoľnosť, malátnosť až mdloby. Zároveň sa môže vaše telo aj napriek extrémnym teplotám prestať potiť a budete pociťovať obrovský smäd. Keď však ani po litroch vody nebudete mať nutkanie na malú potrebu, treba okamžite konať.

Prvá pomoc

V oboch prípadoch platí, že hneď ako zbadáte niektorý z príznakov, je potrebné ísť do tieňa alebo dnu. Zdvihnite nohy, nech sú vyššie ako hlava, a tú pravidelne pomocou chladivých obkladov ochladzujte. Pite dostatočné množstvo tekutín a ak máte možnosť, siahnite po izotonickom nápoji, ktorý okrem iného obsahuje aj soľ a cukor, čo vám pomôže rýchlejšie sa zotaviť. Pokiaľ do pol hodiny nepocítite úľavu, vyhľadajte okamžite lekársku pomoc. Úžeh, rovnako ako úpal, môžu byť skutočnou hrozbou pre váš organizmus a nesmiete ich podceňovať.

Ochrana pred slnkom

Každoročne počúvate zo všetkých strán o tom, aké je slnko nebezpečné, a aj napriek tomu rýchla zdravotná služba zaznamená niekoľko výjazdov denne k ľuďom, ktorí tento fakt podceňujú. Voda je základ. Nie len tá, v ktorej sa kúpete, ale aj tá, ktorá vás má dostatočne hydratovať. Pivo, víno ani oranžové nápoje s plátkom pomaranča vás hydratovať nebudú. Pokojne si ich doprajte v rozumnom množstve, ale paralelne si dajte aj poriadny pohár vody! Nezabúdajte si hlavu chrániť šatkou, klobúkom či šiltovkou. Naozaj to nie je len módny doplnok. Krém s dostatočným faktorom je snáď samozrejmosť, rovnako ako to, že medzi 12 a 15. hodinou by ste sa mali schovať do tieňa.

Kto je najviac ohrozený?

Kým vy si môžete lúče užívať plnými dúškami, pre iných môže mať rovnaký počet hodín na slnku fatálne následky. V tejto skupine sú napríklad malé deti. Termoreguláciu nemajú na takej úrovni ako dospelí, preto ich chráňte o to viac. Ďalej sú ohrození starí ľudia, o ktorých zo štatistík vieme, že nedbajú na dostatočný prísun tekutín. A tiež športovci, ktorí často precenia svoje sily a ženú sa za výkonmi bez suplementov, vody a triezveho uváženia, či je nevyhnutné si v 38 stupňoch odbehnúť svoj prvý pol maratón.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 11:02