Účinný repelent si môžete pripraviť aj doma.pexels
StoryEditor

Kliešte a komáre útočia, pripravte si domáci repelent. Proti hmyzu zaberajú klinčeky, citrón i mäta

17.05.2022, 06:00
Zdravie

Sezóna kliešťov je v plnom prúde. Na našom území začína zhruba v marci, no práve máj a jún, kedy je síce teplo, ale nie úplne horúco, je pre ne ideálne obdobie. Potom nám dajú pokoj, aj keď nie úplný, zhruba do septembra. No nahradia ich otravné komáre a ďalší hmyz, pred ktorými sa budeme musieť chrániť celé leto. Repelent bude vašou každodennou výbavou, pripravte si ho doma.

Samozrejme, nikto netúži na seba denne striekať repelenty plné chémie. Účinne vás pred kliešťami a komármi ochránia aj esenciálne oleje či tinktúry, ktoré si jednoducho dokážete pripraviť aj samy doma.

Klinčeky

Na prípravu účinného roztoku budete potrebovať zhruba 200 ml alpy alebo číry alkohol a jeden balík klinčekov. Aby sa z nich uvoľnila esencia, jemne ich pár sekúnd podrvte v mažiari alebo dajte do igelitového vrecúška a poklepte tĺčikom na mäso. Naozaj len zľahka. Následne klinčeky zalejte pripraveným alkoholom alebo alpou a nechajte v tme lúhovať aspoň týždeň, ideálne dva. Scedenú zmes prelejte do fľaštičky s rozprašovačom a okrem aplikácie na kožu si ním nastriekajte aj obuv a oblečenie.

Citrón a klinčeky

Komáre a kliešte sa vám budú zďaleka vyhýbať, keď z vás budú cítiť tento prírodný repelent. Príprava je nenáročná. V hlavnej úlohe opäť klinčeky, ale tentokrát sme do boja prizvali aj citrón. Do troch deci vody dajte variť päť plátkov citróna a dvadsať kusov klinčekov. Po piatich minútach od bodu varu roztok odstavte z ohňa a postupne pridajte osem stoniek levandule, lyžičku olivového oleja a jednu veľkú lyžicu alkoholu. Všetko spolu poriadne premiešajte a preceďte do fliaš s rozprašovačom. Takto pripraveným repelentom sa nastriekajte vždy, keď plánujete prechádzku, či už prírodou, alebo mestom.

Esenciálne oleje

Esenciálne oleje majú preukázateľné repelentné účinky. Keďže bývajú vysoko koncentrované, je nevyhnutné, aby ste ich pred tým, než ich nanesiete na pokožku, zriedili napríklad s jojóbovým, kokosovým, olivovým, alebo iným olejom. Výhodou esenciálnych olejov je ich príjemná vôňa, takže aj vaše okolie iste ocení, že nevoniate práve alkoholom alebo repelentom plným chémie.

Eukalyptus a citrón

Vôňa eukalyptu a citrónu je pre väčšinu z nás veľmi príjemná až osviežujúca. To však nemôžu povedať komáre, pre ktoré je olej z týchto ingrediencií odpudivý. Najmä citronellal, obsiahnutý v tomto oleji, má silné repelentné účinky. Olejom sa môžete natierať priamo na pokožku.

Mäta prieporná

Vplyv mäty priepornej na larvy komárov aj na komáre samotné skúmala štúdia, ktorá dokázala, že práve vďaka oleju z mäty zaznamenali množstvo uhynutých lariev. Účinný teda bude nielen na vašej pokožke, ale použite ho aj ako osviežovač vzduchu, no v tomto prípade bude odpudzovať komáre. Je potrebné ho však aplikovať častejšie. Riešením môže byť aj armalampa, do ktorej dáte pár kvapiek oleja a môžete si vychutnať posedenie pod holým nebom bez otravovného bzučania a štípancov.

Tea tree olej

Tento olej je dobre známy. Mať ho po ruke sa oplatí najmä vtedy, keď vás už nejaký komár bodne. Tea tree má silné antibakteriálne a protizápalové účinky. Uľaví sa vám vďaka nemu od nepríjemného svrbenia a má upokojujúci účinok na pokožku. Pred použitím sa ubezpečte, o aký koncentrát ide, a či je vhodný na priame použitie alebo je nevyhnutné ho zriediť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. apríl 2024 19:15