Slovenka Andrea Kuchtová dokáže aj s vašimi vlasmi zázraky a môžu vyzerať tak, ako jej vlastná hriva.https://andreine.com/
StoryEditor

Slovenka Andrea vyvinula prírodnú vlasovú kozmetiku, vďaka ktorej môžete mať hrivu ako ona

21.04.2022, 00:00
Zdravie
Vlasy sú skutočne koruna krásy, no ak si myslíte, že vám skrátka nebola nadelená hustá hriva ako lev, nehádžte všetko na genetiku. Možno sa len o svoje vlasy neviete postarať tak, ako by to potrebovali. Svoje o tom vie aj sympatická Andrea Kuchtová, ktorú jej vlastné zničené pramene inšpirovali k tomu, aby vyvinula kozmetiku na prírodnej báze, bez akýchkoľvek chemických látok, ktoré nám škodia.

Človek sa učí na vlastných chybách a svoje by o tom vedela povedať aj Andrea, pri pohľade na ktorú si ako prvé všimnete nádherné dlhé, tmavé, kučeravé vlasy. V puberte si ich však zničila natoľko, že keď chcela svoju hrivu zachrániť, zistila, že na trhu nie sú výrobky, ktoré by vlasom dopriali stopercentnú prírodnú starostlivosť. Ale pekne po poriadku.

Žehlila si vlasy 5x denne

Jej príbeh začal, keď mala štrnásť rokov. Práve v tom veku dostala svoju prvú žehličku na vlasy, od ktorej sa stala doslova závislá. Svoje kučeravé vlasy neznášala, a tak si ich žehlila denne. Nie raz, ale rovno štyri až päťkrát. „Ráno som mala dve hodiny budíček pred tým ako som išla do školy. Žehličku som si brala so sebou, keby sa mi náhodou vlasy stočili, aby som to mohla ihneď narovnať,“ spomína si na svoje pubertálne obdobie Andrea Kuchtová.

image

Takto vyzerali Andreine vlasy zničené farbením a neustálym žehlením.

https://andreine.com/

A to nebol jediný zásah, ktorým svoju hrivu doslova ničila: „Z čiernej farby som išla na blond. Kúpili sme s kamarátkou najviac peroxidové farby, aké sme mohli v drogérií nájsť, a dala mi na hlavu asi šesť balení. Z čiernej to veľmi nešlo stiahnuť, a tak boli moje vlasy na vrchu biele a dolu žlté. Nevyšlo to jeden deň, tak som kúpila ďalšie a ďalšie farby. Vlasy som si týmto spôsobom spálila asi tri dni po sebe. A keď boli konečne biele, bola som šťastná. Až do momentu, kedy sa mi nezačali samé lámať a skracovať. Samozrejme, každý deň som ich stále aj žehlila.“ Tieto experimenty skončili skrátením dĺžky po plecia, návratom k prirodzenej hnedej farbe a prísľubom sama sebe, že sa o svoju hrivu začne konečne starať správne.

image

Andrea si vlasy zničila prefarbením prirodzenej tmavej farby na blond. Pre porovnanie, vľavo sú jej vlasy po spálení farbou, čo vidieť najmä na končekoch. Vpravo jej prirodzene hustá a dlhá hriva po rokoch starostlivosti.

https://andreine.com/

Správna starostlivosť o vlasy

Po strednej škole odišla Andrea do zahraničia a žehličku si schválne nezbalila so sebou, aby ju to nelákalo. Sledovala rôzne ženy, ktoré mali nádherné vlasy a začala sa zaujímať o to, ako to robia. „Dovtedy som si šampón v drogérii vyberala podľa toho, ktorý krajšie vonia,“ smeje sa dnes vlasová expertka a zakladateľka kozmetickej značky Andreine. Aj ona si pred rokmi myslela, že vlasy stačí umyť a nič viac nepotrebujú. V prvom rade prestala s tepelným upravovaním a farbením vlasov, postupne sa začala zaujímať aj o zloženie vlasovej kozmetiky. Zistila však, že nápis „bio“ nestačí, v ingredienciách takýchto produktov sa aj tak stále nachádzalo množstvo chémie. „Najzákladnejšími a najviac používanými škodlivými látkami sú určite silikóny, sulfáty, parfumy, agresívne chemické penidlá a parabény. Ak je na obale bio, vegan alebo natural, ešte to neznamená, že výrobok je stopercentne prírodný,“ prízvukuje Andrea Kuchtová, ktorá vystriedala množstvo značiek, no nikde nenašla to, čo hľadala. A tak bol jej cieľ jasný. Vyvinúť vlastnú vlasovú líniu, ktorá by skutočne ženám vyčarovala korunu krásy. „Na trhu chýbala slovenská 100 % prírodná kozmetika vyrábaná s láskou a túžbou pomôcť ženám s rôznymi vlasovými a kožnými ochoreniami, najmä na základe prírodných zložiek a rastlinných extraktov,“ dodáva zakladateľka vlasovej kozmetickej značky Andreine.

image

Krásne vlasy nie sú len výsledkom genetiky, ale aj správnej starostlivosti.

https://andreine.com/

Základom je umývanie

Prvým a základným krokom starostlivosti o vlasy je bezpochyby umývanie. Všeobecne platí, že by sme si mali vlasy umývať každý druhý alebo tretí deň, ale každá žena je individuálna, pretože to závisí aj od fungovania hormónov. „Postup umývania vždy vysvetľujeme aj na sedení v Hair therapy. Prvou základnou vecou je vždy si poriadne navlhčiť vlasy na celej ploche pokožky mierne teplou vodou a oplachovať a nadvihovať vlasy pred nanesením šampónu aspoň minútku. Ak ste si už isté, že sú poriadne mokré a napité vodou, šampón treba nanášať na päť častí, najmä na pokožku, nie do dĺžky. Poriadne napeniť znamená nad čelom, na temene, nad krkom a aj za ušami. Šampón je potrebné zmývať mierne teplou vodou, aby sa vyplavili nečistoty, maz aj samotný produkt. Postup opakujeme vždy dvakrát, no po druhom raze šampón vymývame dvojnásobne dlhšie, ako sme ho nanášali, aby nám neostali vlasy mastné alebo zlepené,“ opisuje alchýmiu Andrea Kuchtová a dodáva, že netreba zabúdať ani na doplnkovú starostlivosť ako je maska a kondicionér, prípadne tonikum alebo sérum na hydratáciu a výživu pokožky. Na záver môžete pridať olejček a raz do týždňa nejaký domáci zábal, pri ktorom si urobíte aj masáž hlavy. Rovnako treba myslieť i na výživu zvnútra. A stále platí vyvarovať sa chémie: „Odporúčam dávať čo najmenej stylingových prípravkov ako lak, gél či suchý šampón. Najlepšie je nepoužívať ich vôbec.“

Ak farbiť, tak hennou

„Ak to ženy nepotrebujú a nevyrastajú im zatiaľ šediny, odporúčam aby neexperimentovali a vážili si farbu svojich prirodzených vlasov, pretože tie sú vždy najzdravšie a najkrajšie. Farby, a teda chemické zložky, narúšajú ochrannú vrstvu vlasov kutikulu a dostávajú sa až do vnútra vlasu kortexu, čo spôsobuje že sa vlasy začnú lámať, sú suché a bez lesku, pretože im chýba hydratácia a proteín,“ hovorí Andrea Kuchtová, čo je základ starostlivosti o naše vlasy. Ak sa farbiť potrebujete alebo chcete, jej odporúčanie znie jasne: „Skúste hennu, ktorá je stopercentne prírodné farbivo bez pridaných chemických a syntetických látok. Treba si však dať pozor na to, akú hennu kupujete, pretože v drogériách úplne prírodnú nenájdete. Vždy čítajte zloženie vzadu a všímajte si, či je tam iba 100 % extrakt z Lawsonia Inernis. Ak nie je, nejedná sa o pravú hennu, a tým pádom nebude mať ani také blahodarné účinky.“ Henna je podľa vlasovej expertky, ktorá takéto farbenie ponúka aj vo svojom salóne Hair therapy studio v Trenčíne, riešením aj na šediny. Len treba mať trpezlivosť. „Zo začiatku sa henna dostáva do šedivého vlasu pomalšie, preto je potrebné zachovať pokoj a trpezlivosť a farbenie opakovať ešte štyri až päťkrát.“

image

Šikovná Slovenka vyvinula vlastnú vlasovú kozmetiku Andreine.

https://andreine.com/

Trichologické vyšetrenie vlasov

Trichológia je obor z dermatológie a zaoberá sa najmä vlasovou pokožkou a vlasmi. Ide o pomoc pri rôznych kožných ochoreniach ako seboroická dermatitída, psoriáza, atopický ekzém až po bežnejšie a častejšie problémy ako sú lupiny, mastenie či vypadávanie vlasov. „U nás v Hair therapy sme jedineční tým, že vieme, čo na vlasy a pokožku dávame a čo naozaj funguje. Nie sú to rýchle chemické produkty, po ktorých problém nie je vyliečený, ale opakuje sa. Sú to 100 % prírodné produkty, ktoré šetrne napomáhajú aj na dlhodobé použitie,“ vysvetľuje majiteľka salóna a zakladateľka vlasovej línie Andreine. „Vyšetrenie u nás je veľmi komplexné a individuálne. S klientom preberieme všetko pekne od začiatku až do konca, od vonkajšej starostlivosti až po vnútornú. Následne sa dozvieme, z čoho problém pramení, a potom je nastavená terapia. K zlepšeniu prichádza po každom jednom sedení.“ Trichológia je teda o celkovom životnom štýle, o strave, o vitamínoch, ale aj psychickom a fyzickom stave. „Nazvala by som to, že telo, myseľ a duch musí ísť ruka v ruke,“ uzatvára Andrea Kuchtová zo salóna Hair therapy v Trenčíne.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 03:28