Zázračná riasa plná antioxidantov, to je spirulina.Pexels/Darina Belonogova
StoryEditor

Počuli ste už o unikátnej spiruline? Odbúrava tuky, zlepšuje trávenie a obsahuje množstvo kľúčových živín

03.05.2023, 09:45
Zdravie

Vyhľadávaná superpotravina, ktorú musíte vyskúšať. Modrozelená riasa v sebe ukrýva zástup vitamínov a antioxidantov prospešných pre vaše telo. Spirulina by vám doma rozhodne nemala chýbať.

Spirulina sa do popredia dostala vďaka svojim zdravotným benefitom. Či už ide o pomoc pri chudnutí alebo liečenie zdravotných ťažkostí, skúste siahnuť po tejto riase. Je plná antioxidantov, minerálov a chlorofylu. Obsahuje vitamíny A, B1, B2, B3, B6, B9, C až E, preto sa netreba čudovať jej obľúbenosti. Vyznačuje sa aj veľkým zastúpením proteínov, ktoré tvoria priemerne až 60 % jej celkového obsahu.

V obchodoch ju často nájdete vo forme prášku – ten môže byť zložkou pri príprave smoothies. Spirulina je dostupná aj v kapsulách, tabletách a tekutinách. Ak si ich chcete pridať k svojej rannej porcii vitamínov, neváhajte. Odporúčaná dávka je 1-8 mg a nenájdete v nej žiadne chemické prísady navyše.

Uplatní sa v kuchyni a podporí trávenie

Štruktúra spiruliny nemá pevné vláknité steny, preto sa ľahko trávi. Mikroživiny, ktoré obsahuje, po jej užití zanechávajú pocit sýtosti bez nepríjemných bolestí brucha. Má horkastú chuť, kombinujte ju preto s jogurtami alebo si odšťavte ovocie a pripravte si superzdravý džús.

Plusom je, že ide o čisto prírodný produkt s vysokou mierou využiteľnosti. Pri experimentovaní ju môžete použiť aj ako prísadu pri pečení rôznych zdravých dezertov. Jej nutričná hodnota sa ale tepelnou úpravou znižuje.

Nižší krvný tlak aj hladina cukru

Zvýšený krvný tlak je častokrát priamou príčinou mŕtvice či ochorenia obličiek. Týmto chorobám predídete, ak skonzumujte 4,5 g spiruliny či už prostredníctvom tabletiek alebo jedál. Určite sa však predtým poraďte so svojím lekárom. V rámci štúdie sa pracovalo s jedným gramom spiruliny, toto množstvo ale neprinieslo žiadne výsledky. Potvrdilo sa to až pri takmer 5 gramovej dávke, kedy sa krvný tlak dostal na prijateľnú hodnotu.

Ďalšie vedecké štúdie tvrdia, že k výraznému zníženiu vysokej hladiny cukru v krvi u ľudí s diabetom 2. typu postačí dvojgramová dávka spiruliny. Toto množstvo dokáže zregulovať hladinu glukózy z hodnoty 9 % na 8. Na prvý pohľad to nie je veľa, no drobná zmena dokáže zmierniť riziko úmrtia až o 21 %.

Mierni vysoký cholesterol

Na každý benefit navyše je potrebný výskum. Jedného takéhoto sa zúčastnilo 78 ľudí v dôchodkovom veku. Časť z nich dostala na každodennú konzumáciu spirulinové tabletky, zvyšok obdržal placebo. Po štyroch mesiacoch preukázali dospelí so spirulinovou výživou pozitívne výsledky. Cholesterol sa im znížil o poznanie viac než ľuďom s bežnými vitamínmi. Vedci sa domnievajú, že za tento účinok sú zodpovedné antioxidanty nachádzajúce sa v spiruline, vrátane fykocyanínu.

Pomoc pre alergikov

Spirulina predstavuje nádej pri oslabení nepríjemných stavov, ktoré so sebou prinášajú alergie. Podľa štúdie univerzity v Turecku dokáže zmierniť príznaky alergickej sennej nádchy. Skupina, ktorá užívala túto zázračnú riasu zaznamenala väčšiu úľavu od kýchania, upchatého nosa, výtoku z nosa a svrbenia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 04:01