instagram.com/doctorkrause
StoryEditor

Rozhovor s neuropsychológom Róbertom Krause: Ako sa správať k ľudom so psychickými ťažkosťami?

19.09.2021, 17:00
Zdravie
Rozhovor o tom, ako byť viac empatickým a ako sa správať k ľudom so psychickými problémami s neuropsychológom Róbertom Krause.

Čo robiť pre človeka, ktorý sa snaží takémuto človeku pomôcť? Môže sa stať, že ten, ktorý pomáha na ceste k “uzdraveniu” niekomu, si sám ničí psychiku, pretože je to skutočne psychicky náročné. Ako sa správať, ako pomôcť? 

Akonáhle sme v kontakte s ľuďmi, ktorí nám tú energiu do istej miery berú a nie len dávajú, potrebujeme aj my vlastného terapeuta, potrebujeme aj my človeka, ktorý sa stará a dbá aj o naše psychické zdravie. Ak takého človeka nemáme, tak určite pomáha psychohygiena. Pomáha fyzická aktivita, pomáhajú rozhovory s blízkymi, s kolegami, rôzne skupiny, tých možností je niekoľko. Treba len hľadať možnosti, ktoré by nám dokázali pomôcť a prekonať toto ťažké obdobie.

V takýchto stavoch sa stretávame s výčitkami, príliš silnými emóciami a podobne... ako nebrať osobne, keď sa nám nepodarí takémuto človeku pomôcť? Keď sa nám neotvorí, keď mu naša prítomnosť nepomáha?

My tu primárne nie sme, aby sme pomáhali druhým ľuďom. Sme tu, aby sme pomohli sebe a mohli pomáhať druhým ľuďom. Platí, že ak môžeš pomocť, pomôž. Ak pomôcť nevieš, aspoň neubližuj. Potrebujeme najprv spoznať samého seba, aby sme vedeli pomôcť druhým. Aby sme vedeli ako pomôcť a inšpirovať ich k tej zmene. Veľakrát si myslíme, že to, čo sme pre toho konkrétneho človeka spravili je málo, nie sme spokojný, čo sme ponúkli, no v konečnom výsledku to tomu človeku skutočne pomohlo, aj keď si myslíme opak.

Celý livestream s neuropsychológom Róbertom Krause si viete pozrieť na našom instagramovom profile, v sekcii IGTV:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Evita magazín (@evitamagazin)

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 20:54