pixabay.com
StoryEditor

7 najčastejších mýtov o zuboch, o ktorých ste si mysleli, že sú pravdivé. Ktoré sú to?

03.04.2017, 15:00
Zdravie
Za kazy môžu gény? Tvrdá kefka čistí lepšie? Fungujú len drahé pasty? Stomatológ Ladislav Korábek vyvracia najčastejšie omyly spojené so zubnou starostlivosťou. Čítajte!

Mýtus 1: Za vaše kazy môžu zlé gény
"Zuby sa mi kazia, pretože to máme v rodine." Hádzať zanedbaný úsmev na vinu genetiky je podľa lekárov len výhovorka. "Zdediť zubný kaz ako chorobu prakticky nejde, je to mýtus. Príčinou zubného kazu je predovšetkým zubný povlak, ktorý je nutné pravidelne odstraňovať. Dedičné môžu byť v rodine návyky v ústnej hygiene, stravovacie zvyky a podobne, "hovorí Ladislav Korábekek zo Stomatologickej kliniky.

Mýtus 2: V tehotenstve sa zuby kazia viac
Zubný kaz nevznikne bez zubného povlaku, čisté zuby sa teda nekazia ani v tehotenstve. "Tvrdenie mamičiek, že prišli o zuby v dôsledku tehotenstva, pretože si dieťa bralo z ich zubov vápnik - čo oslabilo ich zuby natoľko, že sa pokazili a museli byť odstránené - sa nezakladá na pravde. Je to výhovorka, " vyvracia Korábek ďalšiu z povier.

Mýtus 3: Mliečne zuby nemá zmysel intenzívne čistiť
Podľa stomatológov sú zuby malých detí obzvlášť náchylné k tvorbe zubného kazu. " Sklovina dočasných zubov je mäkšia a slabšia ako sklovina stálych zubov. Táto skutočnosť v kombinácii s nedokonalým čistením a nesprávnou stravou na čele so sladkými nápojmi prispieva k rýchlemu vzniku kazov. Pritom stav dočasných zubov výrazne ovplyvňuje, ako budú vyzerať tie stále, "vysvetľuje Korábek s tým, že pri predčasnej strate dočasných zubov navyše hrozí aj ortodontická anomália, teda následné nosenie strojčeka.

Mýtus 4: Čím tvrdšia kefka, tým účinnejšia hygiena
"Kefka by rozhodne nemala byť až príliš tvrdá, pretože by mohla poškodiť ďasná a po dlhšom používaní aj korene zubov s následkom vzniku krčkových defektov," varuje Korábek. Avšak ani opačný extrém nie je žiaduci. "Extrémne mäkké kefky majú zase malú čistiacu účinnosť, preto nie sú vhodné ani tieto, aspoň nie pre väčšinu populácie, ktorá nie je ochotná čistiť si zuby kefkou dvakrát denne dvadsať minút," dodáva.

Mýtus 5: Cena pasty odráža jej účinnosť
Všemožné reklamy na pasty sú silne preceňovaná záležitosť. Podstatné je hlavne, aby obsahovala fluór. Cena zubnej pasty pritom nie je pre úspech ústnej hygieny rozhodujúca. "Dôležitá je dobrá zubná kefka, správna technika a dostatočná doba čistenie zubov. Zuby sa dajú vyčistiť dokonca aj bez zubnej pasty, tá ale celý proces čistenia skracuje. Niektoré zubné pasty navyše prinášajú benefity v podobe hojivých a antiseptických účinkov, pomáhajú znižovať citlivosť zubov, " vysvetľuje stomatológ.

Mýtus 6: Žuvačky vyťahujú z chrupu výplne
Hoci mnoho ľudí vníma žuvačky ako ničiteľa plomb, v skutočnosti sú naopak veľmi užitočné. "Žuvačka vytiahne len nevyhovujúcu výplň, napríklad prasknutú alebo takú, pod ktorou je kaz, a upozorní tak na problém. Navyše žuvanie žuvačiek bez cukru zvyšuje tvorbu slín, ktoré pomáhajú zmyť zo zubov zvyšky jedla a pomáhajú neutralizovať kyselinu povlaku na zuboch, poškodzujúcu zubnú sklovinu, "uvádza na pravú mieru Korábek. Avšak zdôrazňuje, že samotné žuvanie rozhodne nemôže nahradiť čistenie zubov kefkou, je to len vhodný doplnok ústnej hygieny.

Mýtus 7: Čistenie je vhodné ihneď po každom jedle
Kyseliny v potrave, najmä kyslé ovocie, ale aj džúsy a kolové nápoje, naleptávajú zubnú sklovinu. To najhoršie, čo môžete urobiť po konzumácii jablka alebo pomaranču je vyčistiť si zuby. Naleptanú zubnú sklovinu tým ešte viac oslabíte a dochádza tak k jej mikroskopickému narušeniu. S čistením preto radšej dobrú polhodinku počkajte. Naopak k neutralizácii kyselín sa odporúča obyčajná voda. Pomôcť môžu tiež žuvačky bez cukru, ktoré podporujú tvorbu slín.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 00:11