pixabay.com
StoryEditor

Fajčenie v tehotenstve a doma zvyšuje riziko rakoviny u dieťaťa

23.07.2016, 14:45
Zdravie
Ak fajčiarka otehotnie, radia jej lekári so zlozvykom prestať, avšak zďaleka nie všetky to urobia. Okolo 6% rodičov potom fajčí aj doma v prítomnosti detí. Zvyšujú tým ich riziko budúceho ochorenia rakovinou a znižujú svoju šancu na vnúčatá.

O fajčení v tehotenstve toho bolo napísaného už veľa, napriek tomu existuje skupina žien, ktorá so zlozvykom nedokáže prestať ani v tehotenstve. Podľa nedávno zverejneného prieskumu z USA by pritom mohla byť táto skupina až dvakrát väčšia, než sa doteraz lekári domnievali, ako píše idnes.cz. Tehotné sa k svojmu fajčeniu totiž nechcú lekárom priznať.

Tehotné sa k fajčeniu nechcú priznať

Výskum uskutočnený medzi 787 tehotnými v treťom trimestri v detskej nemocnici Cincinnati sa žien pýtal na fajčenie a následne otestoval ich vzorky moču. K fajčeniu sa priznala jedna nastávajúca matka z dvanástich, podľa rozborov moču ale fajčila jedna zo šiestich. Ďalších 7,5 percent žien potom bola podľa výsledkov vystavená pasívnemu fajčeniu. Výskumníci merali v moči hladiny kotinínu, ktorý vzniká spracovaním nikotínu v ľudskom tele.

"Tabakový dym obsahuje rádovo viac ako 4 000 látok, z toho je okolo stovky kancerogénnych. Veľká časť týchto látok prechádza placentou. Prvým z rizík je teda zvýšené riziko vrodených vývojových chýb. To platí o expozícii ako aktívnemu, tak aj dokonca pasívnemu fajčeniu - teda pobytu v miestnostiach, kde fajčí niekto iný. Plod v tele fajčiarky trpí hypoxiou, teda nedostatkom kyslíka. Placenta je zle prekrvená tiež v dôsledku zúženia ciev a častejšie sú tiež ďalšie cievne poruchy placenty, častejšie je aj jej predčasné odlúčenie. Je zvýšené riziko potratu aj pôrodu mŕtveho plodu. Deti sa rodia menej zrelé. Majú nižšiu pôrodnú hmotnosť s trendom k menšiemu obvodu hlavičky, po pôrode môžu prežívať abstinenčný syndróm," upozorňuje gynekologička Blanka Vavřinková z Prvej českej lekárskej spoločnosti.

Nikotín nemá bezpečnú dávku

Akonáhle žena zistí, že je tehotná, mala by sa snažiť s fajčením skoncovať pre svoje dobro i svojho dieťaťa. "Akékoľvek obmedzenie nemá veľký zmysel, pretože pri tabakovom dyme nemôžeme stanoviť bezpečnú dávku. Ak sa tehotnej žene nedarí prestať bez pomoci, mala by sa obrátiť na svojho lekára alebo na niektoré z viac ako 30 centier pre závislých na tabaku," dodáva gynekologička Vavřinková. Riešením rozhodne nie je prechod na elektronické cigarety, nikotínové žuvačky a náplasti, ani iné podoby tabaku ako je napríklad ten šnupavý. Všetky totiž obsahujú nikotín, ktorý prechádza placentou a ovplyvňuje plod.

Podľa nedávnej austrálskej štúdie ovplyvňuje fajčenie matiek aj plodnosť ich synov v produktívnom veku. Synovia fajčiarok mali o 19 % nižšiu produkciu spermií, výsledky štúdie so štyrmi stovkami účastníkov naznačujú aj to, že muži narodení predčasne (čo je jeden z efektov fajčenia) mali v dospelosti nižšie hladiny testosterónu, čo má za následok erektilnú dysfunkciu, znížené libido aj menšie množstvo produkovaných spermií.

Fajčenia v domácnosti škodí dvakrát viac

Ak žena neskoncuje s fajčením počas tehotenstva, je dosť pravdepodobné, že v ňom potom bude pokračovať aj v domácom prostredí. Obzvlášť, ak je fajčiarom aj jej partner. Svojim zvykom fajčiarky zvyšujú pravdepodobnosť, že dieťa ako pasívny fajčiar v budúcnosti ochorie na rakovinu pľúc, ktorej najčastejším iniciačným faktorom je práve fajčenie. V očiach dieťaťa sa potom fajčenie stáva normou a je tak pravdepodobnejšie, že v budúcnosti tiež siahne po cigarete. To potvrdzujú aj skúsenosti organizácie Dobrá rodina.

"V skupine opýtaných uviedlo iba sedem percent, že ich či zverené deti sú tiež fajčiari. Táto skupina sa stopercentne zhoduje s množinou rodín, kde je jeden z rodičov - pestúnov fajčiar," uvádza Tomáš Böhm, riaditeľ neziskovej organizácie Dobrá rodina. Okrem nefajčenia je podľa neho vhodné s deťmi o tejto problematike, rovnako ako o iných návykových látkach, pravidelne hovoriť a pripraviť ich tak na stretnutie s nimi. Najviac fajčiarov je u nás pritom práve medzi mladými ľuďmi, až 40 % z nich si zapáli.

Často sa stáva, že neskorý príchod pacienta k lekárovi má na svedomí jeho úmrtie v dôsledku fajčenia cigariet. Včasná diagnóza zvyšuje šancu na úspešné preliečenie ochorení či predĺženie života o desiatky percent.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 18:01