Treba odstrániť príčinu
Ďalším rozšíreným mýtom je, že stačí riešiť aktuálne problémy. Teda pri hnačke si vziať čierne uhlie a na zápchu zasa použiť preháňadlá. Veľa ľudí sa „lieči“ rožkami a horkým čajom. To síce v prípade, že vás trápia problémy len občas, nie je zle, avšak pri dlhodobých a opakovaných ťažkostiach to nepomôže. Zmierňovanie príznakov choroby ani krátkodobé diéty nie sú riešením. Dôležité je pátrať po príčinách a zamerať sa na dlhodobú liečbu s cieľom udržiavať mikroflóru čriev v rovnováhe. Aby liečba vôbec mohla začať, je nevyhnutné o probléme hovoriť. Ako však vyplýva z prieskumov, tieto chúlostivé komplikácie rieši so svojím lekárom iba tretina postihnutých. Nezdôveriť sa a tajiť problémy aj pred svojím okolím v snahe nikoho neobťažovať, však prináša len ďalší stres a zhoršenie príznakov. V tomto prípade viac než kdekoľvek inde platí, že zdieľaná starosť je polovičná starosť. Zabudnite teda na to, že „o tom“ sa nehovorí, vyhľadajte lekára (gastroenterológa), ktorý na základe vylúčenia vážnych narušení tráviaceho ústrojenstva, početnosti a povahe príznakov určí diagnózu.
Zapamätajte si
Pri bolestiach brucha sprevádzaných nafukovaním by mali postihnutí obmedziť strukoviny, cibuľu, mliečne výrobky, ale aj jablká. Naopak, medzi odporúčané potraviny patria uhorky, mäta, špargľa, baklažán, banány alebo ananás. Aj v tomto prípade je vhodné užívať probiotiká.