StoryEditor

Čo môže byť v skutočnosti za pomočovaním detí? Budete prekvapené

14.01.2016, 13:45
Zdravie
Dieťa sa zobudí na mokrej plachte a vy neviete, čo si s tým počať.

Občas sa to môže stať, ale pravidelnejšie nočné nehody môžu byť u detí nad päť rokov známkou problému, ako píše idnes.cz.

"Podľa Medzinárodnej spoločnosti pre detskú inkontinenciu (ICCS) je možné hovoriť o enuréze (nočnom pomočovaní) u detí starších ako päť rokov. V tomto veku sa v noci pomočuje ešte asi 15 % všetkých detí," vysvetľuje detský urológ Marcel Drlík z pražskej TH Kliniky.

Dôležité režimy detí


Na vine podľa neho môže byť veľa faktorov. V prvom rade ide o pitný režim. Ak dieťa večer alebo tesne pred spaním vypije niekoľko pohárov tekutín, potom sa mu močový mechúr naplní už počas noci. Dieťa sa však s týmto pocitom nemusí zobudiť a nehoda je na svete.

Okrem pitného režimu odborníci odporúčajú aj pravidelný spánkový režim, pri ktorom sa dieťa ukladá do postele a vstáva každý deň v približne rovnakú hodinu.

Tretím "režimom" detí s týmito ťažkosťami by mal byť močiaci, kedy bude dieťa chodiť pravidelne na záchod približne každé dve hodiny, aj keď nepociťuje nutkanie, a vždy sa bude snažiť vycikať dôkladne, aby sa mu za päť minút nechcelo znova. Samozrejmosťou by potom mala byť návšteva toalety tesne pred spaním a hneď po vzbudení.

Veľký vplyv na nočné pomočovanie má pohoda dieťaťa a prípadný stres. Pomočovanie sa potom môže vyskytnúť pri zmene režimu (nová škôlka alebo škola a pod.) alebo za to môže spanie v cudzom prostredí (škola v prírode, tábor, dovolenka a pod).

Medzi mýty o pomočovaní patrí, že sa týka len detí, ktoré sa stretávajú s psychickými problémami. "To nie je pravda. Väčšina detí s enurézou je z tohto pohľadu úplne normálnych. Je však tiež pravda, že u detí s najrôznejšími vývojovými poruchami sa s nočným pomočovaním stretávame častejšie," objasňuje Marcel Drlík.

Úlohu zohráva aj genetika


Svoju úlohu pri nočnom pomočovaní môže u časti pacientov zohrať genetická dispozícia. "Je napríklad známe, že ak sa obaja rodičia pomočovali v noci v detstve, potom je riziko enurézy u potomka približne 70 %, v prípade postihnutia jedného rodiča približne 40%," hovorí Drlík.

Odborníci rozhodne odrádzajú rodičia od akéhokoľvek trestaniu za mokré prestieradlá. V deťoch by sa iba znásobil stres a hanba, ktorú už pravdepodobne aj tak prežívajú. Ak mal podobnú skúsenosť niekto v rodine, požiadajte ho, aby sa o ňu s dieťaťom podelil, pomôže mu to s pocitmi menejcennosti.

"Nočné pomočovanie predstavuje pre školské deti a ich rodiny významnú stresovú záťaž, zníženie kvality života a v neposlednom rade aj ekonomickú záťaž (kvôli častému praniu bielizne). Mnohým deťom je však možné jednoduchými režimovými opatreniami, prípadne liekmi, ťažkosti významne zmierniť alebo odstrániť. Je preto dôležité nehanbiť sa a poradiť sa so svojím pediatrom. Ak sa však dieťa pomočuje vytrvalo aj v bdelom stave (tj. cez deň), potom je vhodné tento problém s pediatrom konzultovať skôr, už po treťom roku. V prípade úpornej enurézy potom vyhľadajte detského urológa či nefrológa," radí odborník Marcel Drlík.

Pred návštevou lekára je dobré písať dieťaťu denník, do ktorého zaznamenáte množstvo a čas príjmu tekutín, návštevy toalety aj nehody.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 02:44