Spoznajte liečivú silu ukrytú v plodoch, listoch či koreni rakytníka.Unsplash
StoryEditor

Posilní imunitu, lieči kožné problémy a pomáha pri nachladnutí. Pozrite sa, čo všetko dokážu plody rakytníka

18.02.2022, 12:00
Zdravie
Rakytník je už od nepamäti populárny v tradičnej medicíne i ajurvéde. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C dokáže posilniť imunitu, ale aj vyliečiť rôzne kožné problémy či pomôcť pri chrípke a nachladnutí. Jeho liečivé účinky sú výnimočné, a preto by nemal chýbať ani vo vašej lekárničke.

Rakytník obsahuje najmä vitamíny A, E, K, B a C, ktorých je v ňom viac než v citróne či pomaranči. Okrem toho v sebe ukrýva aj minerálne látky, ako napríklad železo, draslík či mangán, ale tiež dôležité antioxidanty, ktoré bojujú proti škodlivým látkam. Navyše je plný aj esenciálnych nenasýtených omega kyselín, a to najmä kyseliny palmitolejovej či listovej. Vďaka veľkému množstvu látok, ktoré rakytník obsahuje, ho ľudia považujú za poklad prírody. Jeho výnimočnosť spočíva aj v tom, že okrem posilňovaní imunity má veľký vplyv i na zdravie pokožky, dýchacieho či močového traktu. Liečivé účinky rakytníka sú naozaj bohaté, a preto vám prezradíme, prečo by nemal chýbať ani vo vašej lekárničke.

Lieči telo zvnútra aj zvonka

Veľké množstvo zdravotných benefitov rakytníka spočíva najmä v tom, že je akýmsi prírodným antioxidantom, ktorý dokáže ochrániť organizmus pred sezónnymi chorobami, starnutím či rakovinou. Semená a listy rakytníka dokážu byť prospešné pri znižovaní krvného tlaku či celkovo riziku vzniku srdcových chorôb. Vďaka vitamínom, ktoré obsahuje, pozitívne vplýva na správne fungovanie pečene a pri pravidelnom užívaní pomáha pri tráviacich ťažkostiach.

Rakytník je tak silný, že dokáže zmierňovať príznaky menopauzy, liečiť problémy so zrakom či bolesti kĺbov a svalov. U ľudí so psychickými poruchami sa užívanie rakytníka veľmi odporúča, pretože pozitívne pôsobí na myseľ, odbúrava stres a znižuje stavy depresie, ktoré môžu časom úplne vymiznúť. Denná dávka tohto liečivého zázraku pomáha udržať vašu imunitu zdravú, čo znamená, že sa bude vaše telo lepšie brániť pred chrípkou, nádchou, angínou či alergiami. V dermatologickom priemysle je rakytník čoraz viac využívaný, a to najmä vďaka schopnosti pokožku omladiť, dodať jej pružnosť a chrániť pred slnečným žiarením.

Čaj, olej alebo masť

Aj keď sa najviac prospešných látok nachádza v plodoch rakytníka, využiť môžete aj jeho listy či korene. Bežnou a voľne dostupnou formou je čaj, ktorý sa užíva najmä pri nachladnutí a nespavosti. Taktiež je výborný aj ako odvar, v ktorom si ľudia zvyknú namáčať vlasy. Tie sú po takej veľkej dávke vitamínov omnoho pevnejšie a menej vypadávajú.

Rakytník však môžete nájsť aj vo forme oleja či masti. Olej je vhodný na vonkajšie, ale aj vnútorné použitie. Rakytníková masť je zas najviac prospešná pre zdravie pokožky. Dokáže pomôcť pri suchej koži, vyliečiť ekzém či dermatitídu. S dávkovaním rakytníka to však netreba preháňať. Aj keď obsahuje veľké množstvo potrebných vitamínov, minerálov a esenciálnych mastných kyselín, netreba zabúdať na to, že účinok sa nezvyšuje kvantitou, ale najmä pravidelným dlhodobým užívaním vhodných dávok.

Kto by sa mu mal vyhnúť?

Rakytník má síce veľmi široké využitie, ale neodporúča sa, aby ho užívali ľudia, ktorí majú problémy so žlčníkom alebo pankreasom. Taktiež by ste mali dať pozor pri jeho podávaní deťom, kedy treba dávku výrazne znížiť. Iné nežiadúce účinky zatiaľ nie sú známe. Ak sa pýtate, či ho môžete užívať v tehotenstve, odpoveďou je áno. V tomto radostnom období sa rakytník považuje za jeden z mála vhodných prírodných liekov, pretože nie je toxický. Takisto sa odporúča aj pri dojčení alebo pri rôznych gynekologických problémoch. Obsahuje totiž zložky rutín a citrín, ktoré pozitívne vplývajú na zdravie ženských orgánov. Jednoducho, rakytník je pokladom našej prírody.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 11:39