Blahodarné účinky zázvoru začali ľudia spoznávať už stáročia pred nami. Či si z neho pripravíte čerstvý čaj, využijete ho ako ochucovadlo alebo siahnete po nápoji s jeho výťažkom, váš organizmus sa vám poďakuje. V minulosti mal zázvor alebo ďumbier lekársky prezývku panacea, čo znamená univerzálny liek na všetky choroby. Využíva sa z neho najmä koreň, ktorý sa suší, varí, konzervuje alebo konzumuje v surovom stave. V období rôznych chorôb a viróz je tak viac ako prospešné zaradiť ho do vášho jedálnička.
Ako dokáže pomôcť?
Hlavnou bioaktívnou zlúčeninou v čerstvom zázvore je gingerol, ktorý je zodpovedný za jeho mnohé liečivé vlastnosti a zároveň aktivuje receptory korenia na jazyku. Práve táto látka oplýva silnými protizápalovými a antioxidačnými účinkami.
- Zázvor tlmí množenie vírusov a baktérií, riedi hlieny, a tak uľahčuje vykašliavanie.
- Obsahuje vitamíny skupiny B, C, E a aj minerály ako zinok, železo, horčík a vápnik, ktoré posilňujú imunitu.
- Zlepšuje činnosť trávenia, stimuluje tvorbu tráviacich štiav a slín, zmierňuje kŕče v bruchu a nadúvanie.
- Pomáha pri viacerých formách nevoľnosti, napríklad ak trpíte nevoľnosťou pri cestovaní autom, ale aj pri rannej nevoľnosti.
- Výskumy potvrdili, že je účinným aj v boji proti bolestiam kĺbov a podpornej liečbe artritídy. Redukuje zápal v tkanive, stačí si pritom na postihnuté miesto prikladať obklad s nastrúhaným zázvorom a piť zázvorový čaj.
- Zlepšuje prietok krvi a prispieva k zníženiu hladiny cholesterolu.
- Tlmí bolesť hlavy, zmierňuje menštruačné kŕče a dokonca pomáha predchádzať rakovine.