Víno sa vyrába pomocou fermentácie, pri ktorej sa prírodné cukry v hroznovej šťave menia na alkohol. Rozdrvené hrozno sa pretláča lisom, ktorý odstráni šupku a ostatné usadeniny. Či sa tento krok robí pred alebo po fermentácii určuje to, aké víno vznikne. Po tomto procese víno dozrieva v nerezových alebo dubových sudoch, kým nie je pripravené na fľaškovanie. Existuje veľa potravín a nápojov, ktoré sú bohaté na antioxidanty, a práve víno je jedným z nich. Okrem toho, že pomáha uvoľniť a zlepšovať náladu, obsahuje zlúčeniny, ktoré sú schopné zbaviť telo zápalu či oxidačného stresu. Hrozno totiž v sebe ukrýva vysokú hladinu polyfenolov, z ktorých plynie veľké množstvo zdravotných výhod.
Dlhovekosť aj cholesterol
Keďže víno obsahuje zlúčeniny, ktoré majú protizápalové vlastnosti, dokáže bojovať proti zápalom v tele. Tie totiž zvyšujú riziko ochorení, ako sú srdcové choroby, autoimunitné poruchy či niektoré druhy rakoviny. Taktiež je schopné prospievať zdraviu vášho srdca, znížiť krvný tlak alebo cholesterol. Tým, že obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, je schopné znižovať riziko depresie. Niektoré výskumy dokonca zistili, že pitie malého množstva vína podporuje dlhovekosť. Okrem toho pomáha udržovať črevné baktérie zdravé, ale taktiež podporiť ich rast, čím zlepšuje metabolizmus, najmä u ľudí s obezitou. V neposlednom rade zmierňuje bolesti kĺbov a zvyšuje citlivosť na inzulín.
Biele či červené
Hlavný rozdiel medzi bielym a červeným vínom súvisí s farbou použitého hrozna a s tým, či je hroznová šťava kvasená so šupkou hrozna alebo bez nej. Zatiaľ čo pri bielom víne sa bobule lisujú a odstraňujú sa šupky, semená i stopky, pri výrobe červeného vína sa rozdrvené ovocie presúva priamo do kadí aj so šupkami, semenami a stopkami. Tie sú bohaté na rastlinné zlúčeniny, ktoré v sebe ukrývajú veľký objem zdravotných výhod. To však neznamená, že biele víno ich neobsahuje, ale vo všeobecnosti sa v ňom nachádza oveľa menšie množstvo. Čiže odpoveď je jasná. Zdraviu prospešnejšie je červené víno, ktoré je uznávané najmä pre svoju vysokú koncentráciu silných antioxidantov ukrytých v šupke hrozna.
Množstvo vína denne
Pri konzumácii vína však treba myslieť aj na jeho nepriaznivé účinky. Nadmerný príjem alkoholu môže byť škodlivý, pretože spôsobuje zvýšené riziko výskytu cukrovky, ochorení pečene, pankreasu či srdca. Odborníci tvrdia, že optimálny denný príjem je jeden pohár pre ženy a dva pre mužov. A práve pitie mierneho množstva vína je spojené so zdravotnými výhodami. Avšak treba mať na pamäti, že aj keď môže tento nápoj poskytnúť množstvo výhod, je dôležité zvážiť celkovú kvalitu vášho jedálneho lístka. V kombinácii s vyváženou stravou, bohatou na ovocie a zeleninu, je pitie jedného pohára vína denne prospešné pre vaše zdravie.