Jednoduchú tinktúru si môžete vyrobiť aj doma
StoryEditor

Včely nám okrem medu dali ešte jeden dar. Dokáže bojovať proti alergiám či zápalom v tele

25.02.2023, 10:00
Zdravie

Propolis je živica, ktorú vytvárajú včely. Obsahuje zmes včelích slín, vosku a látok z rastlín, a stromov. Už v minulosti ho ľudia používali ako liek, ktorý bojuje proti rôznym zdravotným problémom. Pozrite sa, aké zázračné a liečivé vlastnosti v sebe ukrýva tento včelí dar.

Umierňuje zápal a lieči rany

Mnoho výskumov dokazuje, že propolis má pozitívne účinky pri rýchlom hojení rán. Pomáha totiž pokožke vytvárať nové bunky, vďaka ktorým sa dokáže sama vyliečiť. Keďže zabíja aj niektoré druhy baktérii, môže tiež pomôcť predchádzať infekciám. Propolis je vhodný aj na orálne použitie, pretože zabraňuje tvorbe fosforečnanu vápenatého, ktorý je hlavnou zložkou zubného povlaku. Tým, že má antibakteriálne vlastnosti, je užitočný aj ako prísada do produktov na starostlivosť o zuby.

Čo sa týka jeho protizápalových účinkov, tak dokáže znížiť opuch či regulovať samotný vývoj zápalu. Je známy aj ako pomoc pri liečbe herpesu, ktorý sa prenáša sexuálne a spôsobuje infekciu, ktorá môže viesť k bolestivým pľuzgierom. V súčasnosti sa výskumníci zaoberajú jeho pozitívnymi účinkami pri liečbe rakoviny. Zistilo sa, že dokáže spomaliť rast rakovinových buniek, čím predchádza rozvoju rakoviny ústnej dutiny, pľúc, kože či prsníka. Taktiež propolis obsahuje zlúčeniny, ktoré môžu mať v tele antialergický účinok, takže je schopný znižovať príznaky alergie.

Vyrobte si tinktúru sami doma

Propolis je možné používať niekoľkými spôsobmi. Môžete ho kúpiť v lekárňach či obchodoch, alebo si ho vyrobiť sami doma. Používa sa ako ústna voda, môžete si ho natrieť na problémové miesto na koži či kúpiť ako perorálny doplnok. Jediná vec, na ktorú si pri užívaní propolisu treba dať pozor, je možná alergická reakcia. Snažte sa, aby ste pre začiatok vyskúšali jeho účinok pri malom množstve. Podľa toho môžete zistiť či je pre vás vhodný, alebo nie. Ak sa rozhodnete, že si ho vyrobíte doma, budete potrebovať 200 g suchého propolisu, 2 dcl liehu, filtračný papierik a tmavú fľašu na uskladnenie. Do minimálne 60% liehu pridajte čo najviac rozmrveného suchého propolisu. Nechajte lúhovať 10 až 14 dní. Počas tejto doby každý deň niekoľkokrát pretrepte fľašu, aby sa propolis dôkladne rozpustil. Po vylúhovaní roztok prefiltrujte a umiestnite na tmavom mieste. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 08:06