shutterstock.com
StoryEditor

Bylinka, ktorú by ste mali mať doma. Pomáha dýchacím cestám či pri chudnutí

15.05.2021, 17:30
Zdravie
Priznajte sa, koľké z vás o zázračných účinkoch tejto všednej bylinky ani len netušili?

Zelený poklad zvaný žerucha v kocke

-  má vzácnu kombináciu vitamínu C a železa, ktorá napomáha ľahšiemu vstrebávaniu do organizmu
-  je to skvelý pomocník pri jarnej detoxikácii, posilňuje imunitu, prečisťuje krv, pomáha proti chudokrvnosti
-   pôsobí protizápalovo, prečisťuje dýchacie cesty, je tiež dobrá pri chudnutí, pomáha naštartovať metabolizmus
-   konzumuje sa výlučne v surovom stave, ideálna do čerstvých šalátov, nátierok, v kombinácii s polievkami, cestovinami, ale aj k mäsu či rybám.


Poznali ju už starí Rimania

Žerucha pochádza z Blízkeho východu. Ako korenie bola používaná už v Starom Ríme. Má výraznú korenistú chuť a arómu, podobnú ako reďkovka, je však špeciálna pre svoju pikantnosť a zároveň aj horkosť. Konzumuje sa výlučne v naturálnom surovom stave, je ideálna do čerstvých šalátov či len tak na chlebe alebo pečive s maslom.

Chuťovo skvele ladí s vajíčkovými či tvarohovými nátierkami, podávaná býva s bylinkovými omáčkami, polievkami, na cestovinách, ako dekorácia, ale tiež doladenie k zemiakovému šalátu či na obložených chlebíčkoch; neodmysliteľne patrí k syrom, paradajkám, rybám, mäsu.

V byte, za oknom, na vate

Takú žeruchu si napríklad vypestujete aj doma v byte, za oknom, netreba ani pôdu, stačí tácku a kúsok vaty. Semienka pravidelne zalievať. Potrebujú teplo, ale nie príliš silné,  svetlo im doprajte tiež. Konzumujú sa zelené lístky, rovnako tak stonka; bohatej úrody sa dočkáte po siedmych, najneskôr desiatich dňoch.

Pestovanie žeruchy je skvelo načasované na koniec zimy a začiatok jari, keď treba organizmus dobiť vitamínmi a minerálmi, vzpružiť ho a zbaviť telo škodlivín, prečistiť krv.

Táto malá, nenápadná bylinka obsahuje veľké množstvo vitamínu A a C, potom aj vitamíny B, E, B1, K, karotín, živé enzýmy, chlorofyl; z minerálnych látok najmä draslík, vápnik, meď, železo, horčík, jód, fosfor, horčík, chróm. Dôležité je spomenúť železo, ktoré sa práve vďaka kombinácii s vitamínom C ľahko vstrebe do organizmu. So žeruchou prijímate aj éterické oleje a silice s antibiotickým účinkom, podobne ako keby ste konzumovali cesnak.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 05:46