Zelený poklad zvaný žerucha v kocke
- má vzácnu kombináciu vitamínu C a železa, ktorá napomáha ľahšiemu vstrebávaniu do organizmu
- je to skvelý pomocník pri jarnej detoxikácii, posilňuje imunitu, prečisťuje krv, pomáha proti chudokrvnosti
- pôsobí protizápalovo, prečisťuje dýchacie cesty, je tiež dobrá pri chudnutí, pomáha naštartovať metabolizmus
- konzumuje sa výlučne v surovom stave, ideálna do čerstvých šalátov, nátierok, v kombinácii s polievkami, cestovinami, ale aj k mäsu či rybám.
Poznali ju už starí Rimania
Žerucha pochádza z Blízkeho východu. Ako korenie bola používaná už v Starom Ríme. Má výraznú korenistú chuť a arómu, podobnú ako reďkovka, je však špeciálna pre svoju pikantnosť a zároveň aj horkosť. Konzumuje sa výlučne v naturálnom surovom stave, je ideálna do čerstvých šalátov či len tak na chlebe alebo pečive s maslom.
Chuťovo skvele ladí s vajíčkovými či tvarohovými nátierkami, podávaná býva s bylinkovými omáčkami, polievkami, na cestovinách, ako dekorácia, ale tiež doladenie k zemiakovému šalátu či na obložených chlebíčkoch; neodmysliteľne patrí k syrom, paradajkám, rybám, mäsu.
V byte, za oknom, na vate
Takú žeruchu si napríklad vypestujete aj doma v byte, za oknom, netreba ani pôdu, stačí tácku a kúsok vaty. Semienka pravidelne zalievať. Potrebujú teplo, ale nie príliš silné, svetlo im doprajte tiež. Konzumujú sa zelené lístky, rovnako tak stonka; bohatej úrody sa dočkáte po siedmych, najneskôr desiatich dňoch.
Pestovanie žeruchy je skvelo načasované na koniec zimy a začiatok jari, keď treba organizmus dobiť vitamínmi a minerálmi, vzpružiť ho a zbaviť telo škodlivín, prečistiť krv.
Táto malá, nenápadná bylinka obsahuje veľké množstvo vitamínu A a C, potom aj vitamíny B, E, B1, K, karotín, živé enzýmy, chlorofyl; z minerálnych látok najmä draslík, vápnik, meď, železo, horčík, jód, fosfor, horčík, chróm. Dôležité je spomenúť železo, ktoré sa práve vďaka kombinácii s vitamínom C ľahko vstrebe do organizmu. So žeruchou prijímate aj éterické oleje a silice s antibiotickým účinkom, podobne ako keby ste konzumovali cesnak.
Článok pokračuje na ďalšej strane