dreamstime
StoryEditor

Trápi vás nadmerná únava? Spozornite, zrejme sa totiž jedná o tieto VÁŽNE ochorenia

02.04.2021, 17:30
Zdravie
Odborníci únavu charakterizujú ako symptóm, ktorý sprevádza väčšinu chronických aj život ohrozujúcich ochorení. „Ide o nadmerný, trvalý pocit vyčerpanosti a poklesu telesnej a duševnej kapacity na vykonávanie akejkoľvek práce na obvyklej úrovni,“ uvádzajú odborníci. Ktoré choroby najčastejšie prezradí únava?

7. Depresia
Ide o ochorenie celého organizmu. Človek je unavený, bez síl, energie, má smutnú náladu. Nemôže fungovať v každodenných záležitostiach, nedokáže sa sústrediť ani radovať z vecí, ktoré ho predtým tešili. Od bežného smútku alebo rozladenosti sa depresia líši najmä tým, že je intenzívnejšia a hlbšia, trvá dlhšie a nepriaznivo ovplyvňuje výkonnosť. Liečba depresie bez lekára nie je možná.

8. Nádorové ochorenie
Únava spôsobená nádorovým ochorením je odlišná od bežnej každodennej únavy. Je horšia, dlhšie trvá a spánok ju nezlepšuje. Veľa pacientov ju opisuje ako nezdolateľnú, zasahujúcu do každej oblasti ich života.

9. Chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP)
Ľudia s týmto ochorením majú poškodené pľúca, do krvi sa im tak nedostáva potrebné množstvo kyslíka. Telo kyslík potrebuje na výrobu energie. Preto sa často cítia unavení a nemajú chuť na iné aktivity. Únavu im tiež spôsobuje aj nedostatočný spánok (spánkové apnoe).

10. Skleróza multiplex
Únava je častým príznakom ochorenia skleróza multiplex. Intenzita a dĺžka únavy je dokonca vyššia než bežné vyčerpanie. Človek s týmto ochorením potrebuje dlhší čas na vykonanie obvyklých denných aktivít. Aj dĺžka regenerácie síl je dlhšia a niekedy neúplná. Ďalším príznakom sú aj problémy s rovnováhou a koordináciou, rozmazané alebo dvojité videnie, poruchy pohyblivosti či brnenie v niektorej časti tela. Je to liečiteľné ochorenie, dôležité je začať včas.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 13:55