shutterstock.com
StoryEditor

Posilnite si imunitu. Týchto vitamínov a minerálov treba mať dostatok!

08.03.2021, 11:00
Zdravie
Nič nenechávajte na náhodu a snažte sa, hlavne v tomto období, o to, aby mal váš organizmus vždy to, čo potrebuje.

Železo
Ak máte každý mesiac silnú menštruáciu, môžete trpieť nedostatkom železa. To má za následok únavu, pocity vyčerpanosti a oslabenie imunitného systému. Nedostatok železa majú často aj tehotné a dojčiace ženy. Denne by preto mali dodať telu približne 10 mg železa. Toto množstvo sa nachádza napríklad v 250 g morčacieho mäsa, 100 g prosa, 120 g šošovice či 200 g ovsených vločiek. Vstrebávaniu železa napomôže vitamín C, napríklad z ovocia.

Kyselina listová
Nikotín zvyšuje spotrebu výživných látok v organizme. Telo fajčiara má aj zvýšenú spotrebu kyseliny listovej/vitamínu B9. Jej dlhodobý nedostatok môže viesť k srdcovo-cievnym ochoreniam, vápenateniu ciev či k mŕtvici! Pritom dennú odporúčanú dávku pokryje 80 g pšeničných klíčkov, 400 g fenikla alebo 440 g brokolice.

Vitamín A 
Podporuje funkciu bielych krviniek v boji proti infekciám, je dôležitý pre zdravé sliznice. Nachádza sa v oranžovej a žltej zelenine ako mrkva, paprika, tekvica, bataty, ale aj vo vajciach a v tresčej pečeni.

Vitamín S
S ako sex! Už ste o tomto „vitamíne“ isto počuli, však? A je to naozaj pravda, že kto ho nemá dostatok, ten má nielenže pochmúrnejšiu náladu, ale aj sa cíti (hlavne psychicky) horšie. No a keďže psychika je prepojená s fyzičnom, skôr či neskôr sa to prejaví na zdravotnom stave. Navyše, pri sexe sa poriadne rozprúdi krvný obeh a posilňuje srdce. Taktiež sa vypotíte a poriadne zhlboka dýchate, čo je veľmi prospešné na prečistenie pľúc.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
01. máj 2024 09:40