shutterstock.com
StoryEditor

Každá žena si ňou raz prejde. Menopauzy sa v žiadnom prípade netreba báť

05.03.2021, 23:10
Zdravie
Po štyridsiatke sa veľa dám začne báť, kedy príde a ako sa prejaví. Niektoré ju zvládnu bez povšimnutia, iné poriadne potrápi.

Klimaktérium (aj tak sa nazýva menopauza) je prirodzené obdobie v živote ženy, keď dochádza k vyhasínaniu funkcie vaječníkov. To vedie k postupným zmenám v rovnováhe pohlavných hormónov zodpovedných za menštruačný cyklus. Menopauza je označenie pre posledné menštruačné krvácanie v živote ženy. Biologicky podmienený vek pre tento zlomový okamih je v súčasnosti medzi 45. až 54. rokom života ženy. Rok po menopauze nastáva ďalšie obdobie, ktoré označujeme ako postmenopauza. To znamená, že v postmenopauze prežije žena takmer tretinu svojho života. U žien je menopauza obdobím, keď sa hlási o slovo vyšší vek a problémy s hormónmi, čoho výsledkom sú niektoré negatívne príznaky. Ide napríklad o potenie, návaly tepla či časté výkyvy nálady. Okrem týchto zmien v období klimaktéria vystúpia u žien do popredia ďalšie fyzické a psychické zmeny. U dvoch tretín žien sa nedostatok estrogénov prejaví ako tzv. klimakterický syndróm.

3 druhy ťažkostí
Klimakterické ťažkosti delíme do troch skupín: tzv. krátko trvajúce, kam patria návaly tepla, nočné potenie, kolísavé nálady, neschopnosť koncentrácie, poruchy menštruačného cyklu. Návaly a nočné potenie majú cievny pôvod a vyskytujú sa u väčšiny žien. Často sú spojené so zvýšenou pulzovou frekvenciou a s pocitom búšenia srdca. Predpokladá sa, že sú dôsledkom nedostatku estrogénov pôsobiacich na špecifické centrá v mozgu. Tieto klimakterické ťažkosti sa objavia v prvých mesiacoch po menopauze. Neskôr k nim pribudnú ďalšie a postihujú pošvovú sliznicu, čo sa prejaví pocitom suchosti a pálenia. Ďalej bývajú postihnuté dolné časti močových ciest, s čím súvisia opakované infekcie, neschopnosť udržať moč. Ako poslednú, tretiu skupinu tvoria najvýznamnejšie príznaky z dlhodobého nedostatku estrogénov, a to sú poruchy srdcovocievneho systému so zvýšeným rizikom infarktu, náhlej cievnej mozgovej príhody a v neposlednom rade osteoporóza. Toto závažné ochorenie je spôsobené nadmerným úbytkom kostnej hmoty, čo má za následok zvýšenú lámavosť kostí, najmä stehennej, zápästia a stavcov. Podstatné však je, že medicína už má metódy na to, ako v tomto náročnom období ženám pomôcť. Preto odložte „hrdinstvo“ bokom a vždy požiadajte o radu lekára.

Vedeli ste, že...
Návaly sa vyskytujú u 82 % žien v priebehu prvého roku po menopauze a 25 % žien nimi trpí 5 a viac rokov. Mnoho žien považuje tieto zmeny za nezlučiteľné s požiadavkami na kvalitný život a hľadajú liečbu, ktorá by potlačila tieto symptómy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 22:09