shutterstock.com
StoryEditor

Zápasíte s koronou? TIETO domáce triky vám v boji s vírusom pomôžu

19.02.2021, 10:30
Zdravie
Aj keď neexistuje univerzálny liek, ktorý by dokázal koronavírus ''spacifikovať'', máme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám pri boji so zákerným ochorením môže pomôcť zmenšiť príznaky.

Veľa tekutín 

Základom pri liečení koronavírusu je prijímanie dostatočného množstva tekutín. Nezľaknite sa toho, ak vypijete viac, než zvyknete, práve naopak. Mnoho odborníkov a lekárov apeluje na to, že je dôležité dopĺňať tekutiny, najlepšie vo forme čajov. Tie vám totiž dokážu pomôcť pri vykašliavaní, bolesti priedušiek či pri ťažšom dýchaní. Je však treba mať na pamäti, že ak vás výraznejšia bolesť priedušiek trápi čoraz viac a nie je na ústupe, je potrebné kontaktovať svojho obvodného lekára, s ktorým ste svoj zdravotný stav riešili. Môžete mať totiž ťažšiu formu vírusu, na ktorú vám ani litre čaju nepomôžu. Ak však patríte medzi tých šťastných, ktorých vírus úplne nepoložil, odporúča sa piť najmä bylinkové čaje. Ideálne v tomto prípade sú bylinky ako materina dúška, eukalyptus či rakytník. 

Oddych a zdravý životný štýl 

,,Každý by mal mať doma udržiavať zdravý životný štýl. Dodržiavajte zásady zdravého stravovania, dostatočne spite, zostaňte aktívni a kontakt s blízkymi nadväzujte prostredníctvom telefónu alebo internetu. Deti potrebujú v ťažkých časoch viac lásky a pozornosti dospelých. Dodržiavajte bežné pravidlá a harmonogramy, ako je to len možné,'' uvádza ministerstvo zdravotníctva ako prevenciu pri budovaní imunity v boji s koronavírusom. V prípade, ak vás vírus už postihol, zdravého životného štýlu, ktorý zahŕňa aj zdravú stravu a pohyb po záhrade (samozrejme v prípade, že vám to váš stav dovolí a nie je to bolestivé) by ste však mali čo najviac oddychovať. Dbajte na spomínaný pravidelný spánkový režim, ktorý by mal v noci prebiehať najneskôr od polnoci, kedy sa spúšťa najtvrdšia a najefektívnejšia časť spánku.

Lieky len s mierou

Používať lieky by ste mali len v prípade, že vám vyskočila teplota. Odporúčajú sa najmä paracetamol, ibuprofen, novalgin - prípadne ich striedanie. Lekári neodporúčajú prípravky typu Coldrex či iných práškov, pretože síce môžu priniesť rýchlu úľavu, no v skutočnosti pridané látky organizmus skôr zaťažia. Keď sa vám nedarí zraziť teplotu liekmi, efektívne môže byť prikladanie studených obkladov do slabín, na čelo, spánky či potieranie tela. 

Svojej pravidelnej dávky vitamínov v podobe tabliet sa však nemusíte vzdať, práve naopak. V boji s chorou vám totiž môže pomôcť. Najideálnejšie by však samozrejme bolo, ak by ste ich prijímali najmä z potravy. Odporúčajú sa napríklad vitamíny B, C a D.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. október 2024 20:50