shutterstock.com
StoryEditor

Čistíte si uši vatovými tyčinkami? Môžu vám spôsobiť zdravotné problémy!

18.02.2021, 15:45
Zdravie
Ak si myslíte, že si čistíte uši správne, možno vás vyvedieme z omylu!

Pravdepodobne to totiž robíte vatovými tyčinkami, a práve tie nie sú pre ušnú hygienu najvhodnejšie. Niekedy totiž môžu ušný maz zatlačiť hlbšie do vnútorného kanálika, kde sa postupne hromadí a tuhne. Následne sa vytvorí mazová zátka, ktorá následne vyvoláva pocity zaľahnutého ucha, ušné šelesty či nedoslýchavosť. V horšom prípade dokonca môže dôjsť aj k tlaku a bolesti ucha, k závratom a niekedy aj k „nevysvetliteľnej“ bolesti hlavy. Ak sa ušná mazová zátka nerieši, časom sa dostaví aj zápal, s ktorým je nutné ísť k lekárovi.

Nie je to sranda

Najčastejšou príčinou vzniku zátky je nesprávne čistenie uší – vatovými tyčinkami, alebo inými, úplne nevhodnými predmetmi, ako sú zápalky, špendlíky či kancelárske svorky. Zvýšené riziko majú najmä ľudia s genetickou dispozíciou k nadmernej tvorbe mazu alebo pracovníci v prašnom prostredí. Ale nebezpečenstvo hrozí aj napríklad plavcom. Vniknutie vody do zvukovodu totiž spôsobí „nafúknutie“ ušného mazu, čo opäť vedie ku vzniku zátky.

Ak si čistíte uši vatovými tyčinkami, robte to tak, že tyčinku jemným krúživým pohybom pritláčate po okraji ušnej dierky, nikdy nie priamo do dierky, pretože vtedy si špinu nie vytierate, ale zatláčate!

Skúste to inak

Čistenie uší patrí k základným hygienickým návykom. Na rozdiel od čistenia zubov či sprchovania, sa však nemá vykonávať príliš často. Ušný maz je totiž aj prospešný – jeho úlohou je zadržiavať baktérie a nečistoty, ktoré by sa mohli dostať až k ušným bubienkom. Stačí, ak si uši vyčistíte dvakrát týždenne. Nemusíte však zákonite siahať po vatovej tyčinke. Stačí, ak si uši vymyjete jednoducho vodou, respektíve si môžete navlhčiť servítku a ucho vytrieť. Neplatí to však, ak sa vám maz tvorí nadmerne! Nesmie ho totiž byť ani príliš veľa, pretože potom začne spôsobovať problémy. Zvukovody však v takom prípade nečistite tyčinkami, ale radšej zdravotníckymi prostriedkami. Dajú sa dostať vo forme kvapiek alebo sprejov a maz odstraňujú jemne a šetrne. Ale predtým sa ešte porozprávajte s vaším lekárom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 09:34