shutterstock.com
StoryEditor

Chcete prestať fajčiť? Máme pre vás zaručený spôsob!

02.02.2021, 09:00
Zdravie
Každý rok si praje skončiť s fajčením až 70 % fajčiarov, ale dokáže to iba 3 – 5 % závislých osôb. Pre tých, ktorí plánujú prestať fajčiť alebo sú práve na ceste odvykania od závislosti na nikotíne, majú odborníci niekoľko praktických rád.

Fajčíme z nervozity
Podľa Úradu verejného zdravotníctva človeka cigareta dočasne a klamlivo uvoľňuje, upokojuje, zbavuje stresu, napätia. „Človek dostáva na cigaretu chuť preto, aby znížil príznaky, ako sú napätie, nevoľnosť, nervozita, podráždenosť,“ vysvetľuje úrad.
Tieto abstinenčné príznaky vznikajú v dôsledku závislosti organizmu od nikotínu. Fajčiarovi cigareta slúži ako „barlička“, o ktorú sa „opiera“, avšak strpčuje život nielen jemu samotnému, ale aj celej rodine a okoliu.

Čo spôsobuje fajčenie?
Podľa Úradu verejného zdravotníctva je to najmä rakovina a iné choroby pľúc:

  • Je príčinou 90 % všetkých úmrtí na rakovinu pľúc, 75 % všetkých úmrtí na iné choroby pľúc, 25 % všetkých úmrtí na srdcovocievne ochorenia.
  • Spôsobuje závislosť od nikotínu, ktorý je najnebezpečnejšou látkou v tabakovom dyme.
  • Oxid uhoľnatý – komponent cigaretového dymu – sa zlučuje s krvným farbivom a vytvára karboxyhemoglobín, ktorý brzdí schopnosť organizmu získavať a spracúvať kyslík.
  • Horením tabaku vznikajú dechty, ktoré sú rakovinotvorné nielen sami osebe, ale počas látkovej premeny v tele spôsobujú vznik ďalších rakovinotvorných látok.
  • Horiaca cigareta obsahuje okolo 4 000 chemických látok, ktoré sa fajčením nasávajú do dýchacích ciest a pľúc. Niektoré sa nazývajú karcinogény – rakovinotvorné látky, iné môžu spôsobovať podráždenie očí, nosa a hrdla.
  • Spôsobuje častejší výskyt chronických, ťažkých ochorení pľúc, ako sú emfyzém a chronická bronchitída.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 18:52