Vysoká hladina cholesterolu je príčinou aterosklerózy, čiže kôrnatenia tepien. Laicky povedané ide o upchatie ciev. Výsledkom sú závažné zdravotné komplikácie: srdcový infarkt, mozgová porážka, nedokrvenie dolných končatín či postihnutie obličiek.
Vysoký cholesterol, podobne ako vysoká hladina cukru v krvi či vysoký tlak, je veľmi zákerný. Vôbec nebolí a zväčša sa spočiatku ani nijako neprejavuje. Dlhodobo zvýšená hladina v krvi však môže spôsobiť vážne zdravotné problémy. Cholesterol sa usadzuje na stenách ciev a znižuje ich priechodnosť, čo vedie k srdcovému infarktu, mozgovej porážke, nedokrveniu dolných končatín, postihnutiu obličiek, poruchám erekcie u mužov. Podľa vedcov aj lekárov existuje množstvo dôkazov, ktoré hovoria o vzťahu medzi hladinou cholesterolu a rozvojom srdcovo-cievnych či mozgovo-cievnych komplikácií. „Preto treba hladinu cholesterolu dôsledne kontrolovať, snažiť sa ju znížiť zmenou životného štýlu a pohybovou aktivitou. Ak sa to nedarí, je potrebná farmakologická liečba,“ varujú odborníci.
Aký je to dobrý a zlý cholesterol
Cholesterol je tuk a podobne ako ďalšie mastné látky nie je rozpustný v krvi. Prenášajú ho špeciálne bielkovinové nosiče nazývané lipoproteíny. Hlavné dva druhy sú:
lipoproteín s vysokou hustotou (HDL) – tzv. dobrý. U žien by jeho hladina mala byť viac ako 1,2 mmol/l a u mužov nad 1,0 mmol/l.
lipoproteín s nízkou hustotou (LDL) – tzv. zlý. Jeho hladina by mala byť do 3,0 mmol/l.
V skutočnosti je teda cholesterol len jeden, v krvi však cirkuluje naviazaný na rôzne bielkoviny. Celkový cholesterol je súčet všetkých druhov cholesterolu.
Komu hrozí vysoký cholesterol?
K faktorom, ktoré sa priamo podieľajú na zvyšovaní hladiny cholesterolu, patria:
- diagnózy typu cukrovka a obezita
- fajčenie
- nedostatok pohybu
- dlhodobý stres
- častá konzumácia nevhodných potravín
- genetická predispozícia
Čo môžeme pre seba urobiť?
- Prevenciou je dodržiavanie zásad zdravého životného štýlu.
- aktívny pohyb predstavuje jeden z najúčinnejších spôsobov, ako znížiť hladinu škodlivého cholesterolu
- strážiť si hmotnosť, nechať si navrhnúť vhodnú diétu v prípade obezity
- dávať si pozor na príjem tukov (mali by predstavovať maximálne 30 percent celkovej energie)
- z prijímaných tukov jesť viac rybieho tuku a rastlinných tukov
- obmedzenie konzumácie mastných jedál, tučných syrov, slaniny, hranolčekov, údenín, sladkostí
- prijímať väčšie množstvo vlákniny
- viac konzumovať ovocie a zeleninu (vláknina, antioxidanty)
- znížiť príjem alkoholu alebo ho úplne vylúčiť
- nefajčiť
Čo je vlastne cholesterol?
Cholesterol je tuková látka, ktorá sa nachádza v bunkách a krvi. V tele ju majú všetky cicavce a bez cholesterolu ľudské telo nemôže fungovať, potrebuje ho každá bunka na svoj normálny chod. Je súčasťou žlčových kyselín nevyhnutných pre vstrebávanie tukov v čreve a východiskovou látkou vitamínu D. Do organizmu sa dostáva stravou alebo ho produkuje pečeň.