Skvelo pôsobí pri detoxikácii organizmu, telo dokáže prečistiť od škodlivých látok už za pár dníshutterstock
StoryEditor

Zdravie z prírody: Poznáte univerzálne liečivé účinky tejto bylinky?

03.11.2020, 16:00
Zdravie
Pálivá bylinka je vyhľadávaná pre svoje široké spektrum liečivých účinkov, ale využiť sa dá aj pri skrášľovaní, a dokonca aj v kuchyni.

Pŕhľava dvojdomá

Pestovanie a zber
Rastie takmer všade – na okrajoch ciest, v lesoch, na poliach a vo všetkých našich končinách. Dorastá až do výšky človeka, rozmnožuje sa poplazmi, má tmavozelené zúbkované listy, ktoré sú pokryté pálivými chĺpkami. Kvitne od júna do septembra. Je mierne jedovatá, sparením vodou s teplotou 80 °C sa jedovatá látka z pŕhľavových chĺpkov rozkladá.

Liečivé účinky
Žihľava je bohatá na vitamíny a aj minerály, napríklad draslík, vápnik, železo, vitamín C, provitamín A, vitamíny skupiny B.
Použitie zvnútra: Čaj pripravený z listov sa používa na liečbu dny, reumatizmu, úpravu bolestivej menštruácie, povzbudenie tvorby materského mlieka. Pitie čaju zlepšuje krvný obeh, výhonky mladej žihľavy majú vynikajúce čistiace účinky na organizmus. Odvarom môžeme kloktať, ak nás trápia afty a bolesti v hrdle. Pomáha aj pri močových a obličkových kameňoch.
Použitie zvonku: Odvar podporuje zdravý rast vlasov, preto sa často extrakt zo žihľavy pridáva do šampónov. Čerstvé mladé listy sa dajú použiť pri naparovaní tváre, pretože pomáhajú pri mastnej pleti.
V kuchyni: čerstvé jarné listy si môžeme nasekané uskladniť v mrazničke, aby sme ich mali k dispozícii počas roku. Pridať sa dajú do nátierok, nákypov, do polievok – podobne ako špenát.

Vyrobte si doma
Maska proti lupinám
Potrebujeme za hrsť nasekanej žihľavy a tri lyžice plnotučného tvarohu. Najprv si pripravíme silný odvar zo žihľavy, listy zalejeme horúcou vodou, prikryjeme a necháme aspoň dve hodiny lúhovať. Potom tekutinu precedíme a odložíme. Vylúhované listy zmiešame s tvarohom, nanesieme ku korienkom vlasov a necháme zaschnúť. Potom spláchneme žihľavovým odvarom a umyjeme detským šampónom. Potom ešte raz prelejeme vlasy žihľavovým odvarom a už nevyplachujeme.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 02:32