shutterstock.com
StoryEditor

Uznávaný psychiater: Takto sa ochránite pred zlou náladou a depresiou

28.09.2020, 16:10
Zdravie
V období, kedy žijeme v strachu a neistote, sa toto môže hodiť o čosi viac.

Ženy pri smútku zapájajú svoju dušu a emócie, zatiaľ čo muži reagujú telom. To tiež znamená, že muž bude viac načúvať tomu, ako by zväčšil svoju fyzickú silu, a že ženy budú prístupnejšie poradenstvu o ich emóciách.

Tieto rozdiely je ťažké vysvetliť. Svoju úlohu možno hrajú kultúrne faktory, kedy je napríklad ženám dovolené viac vyjadrovať emócie. Uvažovať možno aj o hormonálnych faktoroch, hovorí francúzsky profesor psychiatrie Michel Lejoyeux, ktorého citoval denník Le Figaro.

Úroveň psychického utrpenia je u oboch pohlaví rovnaká, ale vyjadrujú ich inými spôsobmi: depresie a úzkosti sú častejšie u žien, zatiaľ čo závislé správanie (alkohol, drogy, hry) sa viac vyskytuje u mužov.

,,Zo svojej praxe viem, že perfekcionizmus, kedy chce byť človek za všetkých okolností dokonalý, a potravinové obsesie sú častejšie u žien. Tie sú tiež vnímavejšie k odporúčaniam, ktoré sa týkajú konzumácie potravín ovplyvňujúcich náladu. Muža do stavu depresie uvádzajú „zlí priatelia“. Prichádza ku mne veľa pacientov, ktorí sa zverujú, že majú tajomstvo, ako si každý večer urobiť dobrú náladu a ako sa najlepšie uvoľnia: alkoholom,“ hovorí Lejoyeux.

Ako sa pred zlou náladou chrániť?
Môžeme sa udržiavať v dobrej fyzickej forme, prípadne zmeniť spôsob života a myslenia. Nevyhnutnou podmienkou dobrej nálady je potom fyzická aktivita: uvoľňujú sa pri nej hormóny radosti endorfíny a hormón serotonín, ktorý je prírodným antidepresívom. K tomu, aby sme si udržali pozitívne myslenie, stačia dve a pol hodiny telesnej aktivity týždenne, hovorí profesor Lejoyeux.

Vedecké štúdie tiež ukázali, ktoré potraviny pôsobia proti depresii. Ide o potraviny bohaté na horčík, ako sú čierna čokoláda, arašidy, mandle, avokádo a banány. Ďalšie štúdie realizované na vzorke 700 amerických študentov ukázala, že tí, ktorí trpeli stresom najmenej, jedli aspoň trikrát týždenne uhorky, kyslá kapusta a jogurt. "Svojim pacientom zdôrazňujem aj dôležitosť spojenia s prírodou: čím sme jej bližšie, tým sme šťastnejší," zdôrazňuje psychiater.

Zrkadlá a lieky preč
Lejoyeux ženám najčastejšie radí, aby zo svojho dosahu odstránili zväčšovacie zrkadla. Nie je dôležité pozorovať svoje drobné nedostatky, škvrny na pleti či vrásky. A takéto pátranie po drobných chybičkách je celkom symbolické: ak hľadáte vo svojom živote všetko, čo bolo deprimujúce, a venujete značný čas tomu, aby ste o tom premýšľali, útočíte na svoju dobrú náladu.

Drobným hriechom dám je aj paracetamol. Jeho pravidelné užívanie ohrozuje pečeň a kazia dobrú náladu. Je potrebné si uvedomiť, že lieky nie sú vždy riešením a že pred depresiami nemusíme skladať ruky do lona. Máme určité potraviny, môžeme cvičiť a žiť tak, aby sme sa im vzďaľovali.

Le Figaro tiež uvádza, že pokiaľ ide o samovraždy, vo Francúzsku vedú napodiv muži. Podľa národného observatória pre samovraždy sa konečné zúčtovanie so životom týka zo 75 percent mužského pohlavia a v prípade dospievajúcich je to dokonca z 80 percent.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 05:10