Kameňom úrazu, ktorý rozdeľuje ľudí na priaznivcov a zatracovačov maku, je ópium – návyková látka, ktorá v surovom stave obsahuje predovšetkým alkaloidy, ktoré sa pridávajú väčšinou do liekov utlmujúcich centrálny nervový systém – čiže hlavne do analgetík – liekov proti bolesti. Medzi hlavné „makové“ alkaloidy patrí morfín. Jeho sila je obrovská a podáva sa väčšinou tým, ktorí trpia nepredstaviteľnými bolesťami. Práve preto sa s látkami, ktoré mak obsahuje, musí narábať veľmi opatrne. Na Slovensku prechádzajú lieky s obsahom ópia prísnou kontrolou.
Nemusíte sa však báť, že keď zjete makový koláčik, tak sa vám niečo stane, to nie! Pokojne si ho doprajte. Uškodiť môže jedine v naozaj obrovských množstvách a v prípade, že by ste ho konzumovali, dajme tomu, nonstop celý jeden mesiac. Ale ak si mak doprajete sem-tam, práveže svoj organizmus potešíte. Veď ktoré telo by nebolo rado, keby ste ho osviežili bielkovinami, vlákninou, zdravými tukmi či vitamínom E? Žiadne! Mak je však bohatý aj na železo, horčík a predovšetkým vápnik. Toho má oveľa viac než mlieko či mliečne výrobky. Je preto zaujímavý ako prevencia proti osteoporóze. Má tiež upokojujúce účinky a priaznivý vplyv na zdravotný stav vlasov, nechtov a zubov. Nemenej dobré účinky má aj v prípade krvotvorby, v pôsobení proti anémii a stresu.