shutterstock.com
StoryEditor

Chystáte sa na dovolenku? Takto by mala vyzerať vaša dovolenková lekárnička

08.07.2020, 19:00
Zdravie
Čo všetko si do nej treba zabaliť? Veľmi radi vám poradíme :)

Je tu leto, čas prázdnin a dovoleniek. Ľudia sa sťahujú k vode, k príbuzným, cestujú za spoznávaním nových miest doma i v zahraničí. Žiaľ, choroby a úrazy vás môžu postihnúť kdekoľvek, a tak by ste mali včas myslieť na vybavenie cestovnej lekárničky. Niektoré odporúčania sú však také „veľkorysé“, že by ste na všetky tie pilulky, mastičky, spreje, náplasti a obväzy potrebovali azda aj lodný kufor...

Prvá pomoc

Bez niektorých liekov a prípravkov sa však naozaj nezaobídete, či už idete do chatky na Šíravu, do luxusného hotela v Tunisku, alebo len tak naľahko niekam s ruksakom. Základom vášho „balíčka prvej pomoci“ budú, samozrejme, lieky, ktoré pravidelne užívate na svoje prípadné chronické ochorenia a ťažkosti (na srdce, vysoký tlak, diabetes, alergiu...). Kinetóza, čiže choroba z pohybu, vás môže postihnúť v aute, autobuse, lietadle i na lodi. Náchylnejšie sú na ňu deti – pribaľte pre ne teda nejaké prípravky, ktoré nevoľnostiam zabránia. Aj keď sa nechcete opaľovať, ale idete na juh k moru či vysoko do hôr, zoberte si opaľovacie emulzie, olejčeky či krémy, všetky s vysokým ochranným faktorom (označené „high protection“), ktoré chránia kožu pred nebezpečným slnečným žiarením. Ak vás už slnko spáli, začervenanú kožu, prípadne pľuzgiere schladia a ošetria napríklad prípravky s pantenolom alebo kalciová masť.

Drobné úrazy

Pre prípad drobných úrazov by v lekárničke nemal chýbať účinný dezinfekčný prostriedok, náplasti (aj na pľuzgiere alebo opary), prípadne i tekutý obväz v spreji. Ak pred leňošením pri vode uprednostníte športové aktivity, nezabudnite na pomoc pre svaly.

Zažívacie ťažkosti

Najrôznejšie zažívacie ťažkosti zažil už na dovolenke azda každý. Ak máte skúsenosť, že pri cestovaní trpíte skôr zápchou, treba vziať so sebou preháňadlo. Pri opačnom probléme, ktorý je zrejme častejší, pomôžu lieky spomaľujúce peristaltiku čriev a prípravky, čo na seba v čreve naviažu jedovaté látky. Na pálenie záhy zaberajú napríklad rôzne pastilky, ktoré kúpite v každej lekárni.

Bolesti a prechladnutie

Na všetky možné bolesti (hlavy, zubov, pri menštruácii alebo prechladnutí) si zoberte lieky, ktoré sa vám osvedčili v minulosti. Bolesť v hrdle zmiernia pastilky a pribaľte si aj dačo na kašeľ a upchatý nos. Alergické reakcie zmiernia kvapky alebo sprej, prípadne tabletky. Ak budete už vopred rátať s možnými rizikami, ktoré na vás číhajú, možno budete mať šťastie a lekárničku počas dovolenky ani neotvoríte.

Zopár dobrých rád:
– Lieky vždy nechajte v pôvodných obaloch, aby ste si ich nesplietli a mali istotu, že nie sú po záruke.
– Lekárničku čo najlepšie chráňte pred slnkom, teplom, vlhkom – a tiež pred deťmi.
– Budúcim mamičkám sa odporúča aj pri bežných liekoch si vždy overiť, či sú pre ne počas tehotenstva vhodné.
– V niektorých rozvojových krajinách nemusia byť lieky vždy celkom spoľahlivé, keďže kontroly tam nie sú také prísne ako u nás.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 00:31