Čerešne a višne
Dozrievajú od konca mája
Čerešní zjeme najviac surových, na grilovačke ich môžeme spolu s jahodami namáčať do čokolády. Čerešne sú ako stvorené na kompót, višne zas na výrobu zmrzlín, koláčov a likérov. Čerstvé ich pridávajme aj do ovocných šalátov.
Maliny
Dozrievajú od júna do septembra
Doprajme si hojne tohto ovocia, ktoré odborníci na výživu zaraďujú medzi najzdravšie na svete! Voňavé a chutné plody v sebe ukrývajú vysoký obsah vitamínu C a mnohých antioxidantov udržiavajúcich naše telo vo vynikajúcej kondícii. Najvyšší obsah vzácnych látok majú tak ako ostatné bobuľové ovocie len 48 hodín od odtrhnutia. Preto ich jedzme čerstvé! Ako dobrotu ich môžeme navrstviť na upečený piškótový korpus potretý vyšľahanou šľahačkovou smotanou.
Egreše
Dozrievajú koncom júna
Jedzme ich čerstvé každý deň, pretože sú doslova prírodnou lekárničkou. Majú detoxikačné vlastnosti, obsahujú veľa vitamínu C, A, B, E podporujúcich zdravé cievy, srdce aj našu krásnu pleť. Obsahujú málo kilojoulov a veľa vlákniny, preto sú vítanou súčasťou letných redukčných diét. Z čerstvých odporúčame pripraviť zdravý egrešový džús. Chutné egrešové čatní je vynikajúce k pečenému alebo grilovanému mäsu, ako aj k studeným mäsovým roládam.
Jahody
Dozrievajú koncom mája
Jahody sú superpotravina! Robí ju znej najmä vysoký obsah vitamínu C podporujúceho imunitu aj spaľovanie tukov. Obohatia nás aj o vitamín krásy E či magnézium stabilizujúce nervy počas priveľkého stresu. Využime ich aj na prvej grilovačke. Uložme ich do alobalovej misky a spolu s vanilkovým strukom grilujme, kým pustia šťavu. Ozdobme mascarpone trochu prisladeným kokosovým cukrom.