shutterstock.com
StoryEditor

Mykózy trápia ženy hlavne počas letných mesiacov. Ako si s nimi poradiť?

19.06.2020, 18:00
Zdravie
Autor:
Fit život

I keď vaginálna mykóza vie potrápiť ženy kedykoľvek v priebehu roka, zvlášť často vyskytuje v letných mesiacoch. K hlavným rizikovým faktorom vzniku mykóz totiž patrí kúpanie v chlórovanej vode a teplé a vlhké prostredie, najmä nosenie mokrých plaviek či tesných nepriedušných nohavíc napríklad pri jazde na bicykli, keď sa intímne oblasti ľahko zaparia. Nebezpečná môže byť akákoľvek nečistota, ale pozor, ani s hygienou sa to nemá preháňať. Časté umývanie zase narušuje prirodzené prostredie pošvy.

Kvasinky
Za všetko môžu kvasinky druhu candida. Prirodzene žijú v ženskom tele: v črevách, ústach, krku, pažeráku aj v pošve. Neškodia, kým ich je tak akurát a kým je pH v pošve prirodzene kyslé, teda nižšie ako 5,5. Avšak letné počasie to dokáže zmeniť, kyslosť sa zníži a pre kvasinky nastupuje ideálne prostredie na ich rozmnožovanie.
Rozvinutie mykózy však môže súvisieť aj s užívaním antibiotík, cukrovkou, tehotenstvom, hormonálnou substitučnou liečbou, poranením sliznice pošvy, ale aj so stresom a s jedlom bohatým na cukry. A aj keď sa opakovanými mykózami sužovaná žena usiluje dávať si pozor, mnohokrát sa v lete opätovnému výskytu tohto ochorenia aj tak nevyhne.

Prevencia
Ak teda v intímnych partiách cítite svrbenie a pálenie a do troch dní to neprejde ani použití voľnopredajných prostriedkov, tzv. antimykotík, je čas navštíviť gynekológa. Hanba ani strach nie sú namieste, lekár vás vyšetrí a predpíše liečbu. Lekári pri často opakujúcich sa mykózach môžu žene odporučiť preventívne užívanie Wobenzymu. V takom prípade totiž nestačí liečiť samotnú mykózu, ale aj problém ich opakovania. Ženy s opakovanými mykózami totiž môžu mať problémy s „lokálnou imunitou“ vo vaginálnych tkanivách. Okrem toho by mali používať výhradne bavlnenú spodnú bielizeň, a naopak, zabudnúť na tesné a nepriedušné oblečenie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 03:37