shutterstock.com
StoryEditor

Toto je päť najčastejších letných úrazov. Vedeli by ste podať prvú pomoc?

09.06.2020, 14:00
Zdravie
Autor:
Fit život
Zlomeniny, úrazy, oškreniny či uštipnutie hmyzom. Aj to nás v lete môže ohroziť. Práve letnsué slnečné dni plnia štatistiky nehôd viac ako inokedy. Viete správne poskytnúť prvú pomoc?

Poznáte to, je teplo, máte dovolenku, ste pri vode. A zbadáte novú vodnú atrakciu, adrenalínový šport. Čo tak to vyskúšať? Môžete. Buďte však opatrní, spolu s vami to môže skúsiť aj niekto, kto sa chce len predvádzať, prípadne sa predtým potužil alkoholom. A úraz je na svete.

Dbajte aj na seba
Všeobecne platí, že pri každej náhlej a závažnej zmene zdravotného stavu alebo vážnom úraze je potrebné volať na číslo tiesňovej linky 112, alebo na linku záchrannej zdravotnej služby 155. Pamätajte však, že pri poskytovaní prvej pomoci musíte dbať aj na svoje zdravie a nemali by ste prekračovať hranice vlastnej bezpečnosti.
Ak vám teda nehrozí nijaké nebezpečenstvo, vždy ako prvé zisťujte dýchanie a stav vedomia pacienta – hlasným oslovením a jemným zatrasením za rameno. Ak je po úraze, hľadajte na ňom masívne krvácanie. Keď nedýcha, vtedy zlyhá aj krvný obeh a pacienta treba resuscitovať, to znamená 30 stlačení hrudníka frekvenciou 100-krát za minútu do hĺbky približne 6 cm ku dvom záchranným vdychom.

Poranenie s krvácaním
Medzi takéto poranenia najčastejšie patria tržné či rezné rany spôsobené nožom, nožnicami, drôtom, pazúrmi zvierat či sklom. V prvom rade si umyte ruky a ranu vyčistite, rezné a tržné rany sú často infikované. Ranu následne prikryte obväzom alebo čistou látkou. V prípade príliš hlbokej rany či veľkého krvácania vyhľadajte odbornú pomoc.

Úraz hlavy
Každý úraz hlavy je vážna vec, keďže sa v nej nachádza mozog. Závažnosť úrazu hlavy závisí od spôsobu, ako k nemu došlo. K tým ľahším patrí otras mozgu, ťažšie môžu byť spojené s krvácaním do mozgu alebo zlomeninami lebečných kostí. Ak je úraz na prvý pohľad vážny a pacientovi nehrozí ďalšie nebezpečenstvo a nemusíte poskytnúť inú pomoc, nehýbte s ním a ihneď zavolajte na tiesňovú linku. Ak je úraz menej závažný, uložte ho do polosediacej polohy, upokojte a volajte pomoc. Pozor, záchranári radia neprevážať raneného vlastným autom, počkajte si radšej na záchrannú službu, prípadne sa môžete riadiť radami operátora.

Zlomeniny
V prípade, že ide o zlomenú nohu, volajte linku 155. Záchranári neodporúčajú zraneného prevážať vlastným autom. Nehýbte ním, nechajte ho v polohe, ktorá mu najviac vyhovuje a najmenej bolí. V prípade, že rana krváca, podložte ranu do výšky pokiaľ trčí kosť v smere kosti popri rane nerozmotaným obväzom a zľahka zaviažte. Určite na ranu netlačte a už vôbec nevtláčajte kosť naspäť do rany. Zabudnite aj na provizórnu dlahu, ranenému by ste iba spôsobili zbytočnú bolesť. Ak je však potrebné zlomenú končatinu fixovať, platí zásada, že fixácia dlahou má presahovať kĺb nad a pod zlomeninou. Ani v prípade zatvorenej zlomeniny nespevňujeme, zraneného necháme v úľavovej polohe a voláme 155.

Pomoc topiacemu
V prípade, že nepatríte k naozaj dobrým plavcom, v prvom rade okamžite zavolajte plavčíka (ak na mieste, kde sa to stalo, je). Zároveň zavolajte aj na číslo 155. K topiacemu sa človeku neplávajte príliš blízko, bude sa totiž snažiť stlačiť vás pod vodu a akoby sa postaviť na vaše plecia. Radšej mu hoďte z diaľky nejakú nadnášajúcu pomôcku alebo konár, aby sa zachytil a takto ho vytiahnite na breh. V prípade, že na hladine vidíte bezvládne telo topiaceho a patríte k zručným plavcom, pokúste sa ho vytiahnuť na breh. Ťahajte ho však tak, aby jeho ústa boli nad hladinou vody. A až do príchodu záchranárov ho oživujte.

Uštipnutie hmyzom
V prípade, že štípanec opuchne, môžete ho chladiť studeným obkladom. V prípade, že sa miesto poštípania začervená, bolestivo sa zdurí a je horúce, navštívte lekára, ktorý môže predpísať antihistaminiká a antibiotiká. Pozor, aj napriek tomu, že poštípanie patrí k tým banálnejším úrazom, po uštipnutí niektorými druhmi hmyzu ako je včela či sršeň môže vzniknúť veľmi prudká alergická reakcia, ktorá prechádza až do život ohrozujúceho anafylaktického šoku, keď dochádza okrem rýchlo postupujúceho opuchu v mieste vpichu aj k zlyhávaniu životne dôležitých funkcií. Vtedy okamžite volajte linku 155. V prípade, že pacient má u seba Epipen, podajte mu ho podľa návodu – nebojte sa ho, je to injekcia vo forme „vystreľovacieho“ pera, ktoré stačí len priložiť a stlačiť. Ak pacient upadne do bezvedomia a zlyhá dýchanie, oživujte ho až do príchodu záchranky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 11:03