Telo horčík potrebuje
Pozitívne vplýva na srdcovo-cievny systém, upravuje krvný tlak, pomáha pri prevencii srdcových chorôb, arytmií a vzniku infarktu. Nevyhnutný je pre tvorbu kostí, chrupaviek, zubov, pričom chráni zubnú sklovinu a zvyšuje odolnosť proti zubnému kazu. Podporuje činnosť čriev a žlčníka, spolu s lecitínom a vitamínom B6 upravuje hladinu cholesterolu.
Podporuje činnosť močového mechúra a zabraňuje ukladaniu vápnika v obličkách a vzniku obličkových kameňov. Reguluje funkciu štítnej žľazy, nedostatok horčíka vo výžive sa prejavuje jej zníženou aktivitou. Alergikom pomáha pri precitlivenosti na alergény.
Telo horčík potrebuje
Pozitívne vplýva na srdcovo-cievny systém, upravuje krvný tlak, pomáha pri prevencii srdcových chorôb, arytmií a vzniku infarktu. Nevyhnutný je pre tvorbu kostí, chrupaviek, zubov, pričom chráni zubnú sklovinu a zvyšuje odolnosť proti zubnému kazu. Podporuje činnosť čriev a žlčníka, spolu s lecitínom a vitamínom B6 upravuje hladinu cholesterolu.
Podporuje činnosť močového mechúra a zabraňuje ukladaniu vápnika v obličkách a vzniku obličkových kameňov. Reguluje funkciu štítnej žľazy, nedostatok horčíka vo výžive sa prejavuje jej zníženou aktivitou. Alergikom pomáha pri precitlivenosti na alergény.
Odporúčaná denná dávka
Denný príjem horčíka závisí od veku, pohlavia, zdravotného stavu či životného štýlu. Odporúčané dávky sú preto len orientačné a v praxi sa môžu líšiť podľa konkrétnej situácie. Denný príjem horčíka by mal byť približne 300 až 320 mg u žien, kým u tehotných alebo dojčiacich žien ešte viac. U mužov približne 400 až 420 mg.
Zdroje horčíka v potravinách
Prirodzeným zdrojom horčíka pre organizmus človeka sú potraviny rastlinného a živočíšneho pôvodu. Z rastlinných zdrojov sa nachádza hlavne v zelenej listovej zelenine, ako sú napr. špenát, brokolica. Podobne strukoviny ako hrach, fazuľa, šošovica, sójové bôby sú optimálnym zdrojom Mg.
Vysoký obsah horčíka je napríklad v sezamových, tekvicových, slnečnicových semienkach, pšeničných klíčkoch, ovsených vločkách, ryži a orechoch. Horčík sa nachádza tiež v ovocí, ako sú banány, černice, maliny. Z potravín živočíšneho pôvodu horčík nájdeme najmä v mäse rýb, ale aj hydinovom v mäse, ďalej v mliečnych výrobkoch a vo vajciach.