shutterstock.com
StoryEditor

Opýtali sme sa detskej stomatologičky, čo zabráni vzniku kazov na mliečnych aj trvalých zuboch

13.02.2020, 13:00
Zdravie
Už od útleho detstva treba u detí pestovať správne návyky starostlivosti o zuby. Lebo platí veta, ktorú pozná každý. „Staraj sa o svoje zuby, máš ich na celý život.“ Ak chcete pomôcť odolnosti detských zúbkov pre pokazením, zvážte ich pečatenie.

Radí MUDr. Kristína Kardelis, detská stomatologička, Bratislava

Pri návšteve zubára viac ako inokedy platí, že neprenášať vlastné negatívne pocity na psychiku dieťaťa je polovica úspechu. Nehovorte v jeho prítomnosti, že sa bojíte, že minule vás to veľmi bolelo a podobne. Vyhrážanie typu: „Ak si neumyješ zúbky alebo nezješ syr, zničia sa ti a pôjdeme k zubárovi,“ vytvorí u dieťaťa blok. Spomeňte si na vlastné stiahnuté hrdlo z detstva, keď ste niečo také počuli. Vaše dieťa prekoná strach najlepšie, ak naň pôjdete spolu. Nevymýšľať a neklamať, skôr prirodzene opísať situáciu, ktorá je pred vami. Ak je dieťa veľmi malé, môžete zbeletrizovať príbeh pomocou postáv z rozprávok a definícií vhodných pre jeho vek.

K stomatológovi hlavne preventívne, nie až pri bolesti
Návšteva zubára s dieťaťom je výzva pre obidve strany, ale nemusí to byť nevyhnutne nočná mora. Stačí, že s kontrolou zubov začnete dostatočne skoro. Už prvé návštevy určia jeho postoj k tomuto špecialistovi na dlhé obdobie. Čím skôr pôjdete, tým lepšie urobíte, ísť na vec zodpovedne je v tomto prípade na svedomí každého rodiča. Ak sa vám podarí zážitkovo a zároveň pravdivo opísať, ako návšteva zubára vyzerá, v dieťati prebudíte aj zvedavosť. „Sadneš si na špeciálnu stoličku, povozíš sa hore-dole, pomôžeš pani doktorke spočítať, koľko máš už zubov, ona ti zasvieti do pusy ,slniečko‘ (lampu)...“ Spôsobov je mnoho. Najlepšia prvá návšteva je taká, keď sa nič zlé nedeje – nie je viditeľný kaz a zub nebolí. To je nápomocný moment, ako mať zubára za dobrého suseda, pri ktorom strach ostáva za dverami. Ak už idete s boľavými starosťami, darmo budete chcieť od dieťaťa pohodu. Tu sa treba obaliť trpezlivosťou a vysvetliť mu, že lepšie pomôcť teraz malej bolesti ako čakať na ešte väčšiu.

Úspešná ochrana pred zubným kazom
Pečatenie poznáme od roku 1970, je to bezbolestný efektívny zákrok a deti sa tak presvedčia, že návšteva zubného lekára nemusí byť vždy spojená s bolesťou. „Každý zub, ktorý má na svojom povrchu hlboké ryhy a je zdravý, je lepšie zapečatiť. Ryhy na zube sa ťažko čistia, nepomôže žiadna špeciálna kefka ani pasta, jednoducho, do najhlbšej vrstvy neprenikneme. A práve tam sa ukladajú zvyšky jedla a baktérie, ktoré kvasia a vytvárajú v najtenšej vrstve skloviny zubný kaz. Ten dokáže rýchlo postupovať. Pečatenie je mimoriadne nápomocné, je to najlepšia prevencia vzniku zubného kazu. Závisí od toho, čo deti papajú, či škrípu zubami. Priemerne vydrží pečatenie 2 až 5 rokov, ale niekomu aj 10. Ja mám 38 rokov a ešte stále mám niektoré zuby zapečatené, takže potvrdzujem múdre príslovie, že prevencia je lepšia ako liečba,“ hovorí MUDr. Kristína Kardelis,zo súkromnej kliniky na Antolskej v Bratislave.

Ako prebieha pečatenie zubov?
Zákrok sa najlepšie vykonáva po 4 mesiacoch od prerezania zuba. Po tomto čase je jeho žuvacia plocha dostatočne viditeľná a izolovaná od vlhkého prostredia ústnej dutiny, čo len zaisťuje účinnosť zákroku. Pečatí sa tak, že zub sa očistí a skontroluje. Sú spôsoby, ktoré presne ukážu, či je zub naozaj zdravý. Len taký je možné pečatiť. „Zub sa vyčistí špeciálnou pastou, ryhy zalejeme (nanesieme hmotu, ktorá vytvrdne), osvietime polarizačným svetlom a hotovo. Na jeden zub potrebujeme približne päť minút. Získame hladší povrch, jednoduchší na čistenie. Pečatíme mliečne zuby, ideálne postupne, ako vychádzajú. Zub ošetrený takýmto spôsobom je farebne odlišný, vieme ho vizuálne perfektne kontrolovať, pravidelné prehliadky majú zmysel. Kontrola pečatidla sa najlepšie vykonáva každých 6 mesiacov a v prípade potreby sa dopĺňa alebo inak koriguje,“ vysvetľuje detská stomatologička MUDr. Kristína Kardelis zo zubnej kliniky v Bratislave.

Pätoro k prevencii kazov u detí
1. Ideálne je ísť s dieťaťom na kontrolu k detskému stomatológovi, hneď ako sa prerežú prvé mliečne zúbky. Lekár posúdi, či sa zuby rozvinuli správne, či má dieťa dobrý predhryz (má to vplyv napríklad na správne prerezávanie trvalých zubov), prípadne či niekde už nenastúpil kaz.
2. Mliečne zuby vyžadujú starostlivosť, majú inú stavbu než trvalé, preto sa v nich kaz vyvíja veľmi rýchlo a môže zaútočiť aj na prerezávajúce sa zuby.
3. Pečatenie eliminuje alebo výrazne spomaľuje nástup kazu. Ten sa vyskytuje v 2/3 prípadov presne na zadných žuvacích plochách. Obzvlášť dôležitý je teda tento zákrok v prípade stoličiek, ktoré sa vzhľadom na mladý vek pacienta a jeho menšiu manuálnu zručnosť horšie umývajú. Pečatí sa však aj trvalý chrup a v akomkoľvek veku, aj v tomto prípade však platí, že zub musí byť úplne zdravý.
4. Pečatenie nenahrádza kefku a pastu a každodenné dôsledné čistenie zubov. O ústnu dutinu sa treba intenzívne starať a pri deťoch má byť rodič nápomocný až do veku 6 – 8 rokov.
5. Cena pečatenia zubov sa líši v závislosti od veľkosti zuba (množstva potrebnej hmoty).

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 20:17