shutterstock.com
StoryEditor

Chcete si udržať zdravú chrbticu? Potom čítajte ďalej

10.02.2020, 09:00
Zdravie
V súčasnej dobe veľké množstvo ľudí dlhodobo trpí bolesťami chrbta, krčnej chrbtice, ramien, bedier alebo kolien. Príčin bolestí je veľa - od zlého držania tela cez nadmernú záťaž až po mnohé ochorenia.

Bolesť sa môže zhoršovať s vekom, ale aj v spojení s obezitou, vplyvom stresu či nedostatkom pohybu, alebo naopak jeho nadbytkom. Existuje niekoľko spôsobov, ako od bolesti pohybového aparátu uľaviť, píše idnes.cz.

1. Pravidelne sa hýbte
Pravidelný pohyb by mal byť neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Vďaka nemu možno predchádzať niekoľkým problémom. Bolesť pohybového aparátu je totiž často spôsobená obyčajným ochabnutím svalov. Upustite od eskalátorov a vyjdite schody po svojich, uvidíte, že aj takto jednoducho sa dá zlepšiť fyzická kondícia.

Ale venujte sa telu aj pred športom a po ňom. Pred zdolávaním 10km behu venujte svoj čas dôkladnému pretiahnutiu všetkých svalov a rovnako tak počítajte s časom na naťahovacie cvičenia po odvedenom športovom výkone. Rekonvalescencia potom bude pre váš pohybový aparát jednoduchšia a pohyb prínosnejší.

2. Seďte zdravo
Mnohí z nás túto radu vštepujú svojim potomkom od útleho detstva, a napriek tomu ju v dospelosti nedodržiava. Veľkú pozornosť by sme preto mali venovať správnemu sedu, ktorý funguje ako perfektná prevencia bolestí chrbta.

„Základom je samozrejme správna stolička. Na nej seďte tak, aby sa vaše nohy dotýkali zeme. Dolné končatiny by pritom mali byť rozkročené na šírku panvy, držanie trupu, hlavy a chrbtice by sa malo čo najviac približovať vertikále. Pokúste sa vytvoriť si tento návyk na správne sedenie. Jednoduchá zdravotná prevencia prináša často tie najlepšie výsledky, nemali by sme ju teda podceňovať, "hovorí Michaela Tomanová, primárka rehabilitačného ústavu.

Pri práci s počítačom sa často objavuje aj bolesť šije. "Kľúčom k jej zabráneniu sú uvoľnené ramená a dýchanie. Šijové svaly by sa tiež nemali preťažovať prílišným predklonom hlavy a váš pohľad by mal smerovať priamo. Ak ste profesionálnym vodičom, tak si nastavte sedadlo a volant pre držanie tela vo vertikále, zaistíte si tým správny sed, "dodáva lekárka Michaela Tomanová.

Na trhu tiež existuje mnoho pomôcok, ktoré vám k správnemu sedeniu dopomôžu, či už sa jedná o ortopedické pomôcky, na prvý pohľad nepohodlné stoličky, sedacie balančné vankúšiky alebo niečo iné. Správnym sedením a držaním tela uľavíte svojim kĺbom, svalom i šľachám.

3. Pozor ako chodíte
Chrbát, kolená, bedrá, ale aj svaly nás môžu bolieť z mnohých dôvodov, nikoho však asi neprekvapí, že najčastejšou príčinou je zlé držanie tela. Ide o nezdravý životný návyk, na ktorom sa nepriamo podieľa aj výchova v rodine a vplyv okolia. V detstve sa dá držanie tela ľahko korigovať, v dospelosti sa tento problém rieši komplikovanejšie a niekedy je takmer nemožné ho napraviť.

„Nevhodné držanie tela môže byť spôsobené tiež nezdravým stavom vzpriamovačov chrbtice, teda chrbtových a brušných svalov. Tie môžu vinou nedostatočného či jednostranného pohybu ochabovať alebo sa skracovať, čo vedie k zlému držaniu tela. Na tieto ťažkosti platí vhodný každodenný pohyb. Pravidelná aktivita pomáha naprávať svaly, a tie potom chrbtici poskytujú spoľahlivú oporu, "vysvetľuje Bohumil Svašek, primár Slatinných kúpeľov Toušeň.

4. Zbavte sa stresu
Bolesť chrbta, krčnej chrbtice, ale aj ostatných častí pohybového aparátu môže byť spojená aj s dlhodobým stresom. Človek má v strese tendenciu k prehnutému držaniu trupu a strnulému držaniu končatín. Je celkovo napätý a preťažuje niektoré svalové skupiny. Riešením je pravidelná relaxácia.

Nie je výnimkou, že stres dokáže zablokovať aj celý chrbát, preto ho nesmieme podceňovať. V boji so stresom pomáhajú už spomínané pravidelné pohybové aktivity, ale aj bylinky, ako je napríklad harmanček alebo medovka, a aj vitamín C má na neho pozitívne účinky.

5. Doprajte si ozdravujúcu masáž
Masáž je treba chápať ako jeden z možných nástrojov pre liečbu bolestí. Pri traumách a pretrvávajúcich problémoch je vhodné najprv navštíviť lekára a až potom vyhľadať terapeuta, ktorý vykoná masáž. Najčastejšie na zdravotnícke masáže dochádzajú ľudia, ktorí majú bolesti v oblasti krčnej a bedrovej chrbtice.

K týmto bolestiam dochádza z mnohých dôvodov, typicky sa jedná napríklad o degeneratívne zmeny na chrbtici, jednostrannú záťaž, zlé držanie tela, sedavé zamestnanie, ochorenia vnútorných orgánov atď. Ak máte nejaké ťažkosti, obráťte sa na zdravotníckeho maséra.

„Zdravotnícky masér sa musí vedieť orientovať v lekárskej dokumentácii, komunikovať s lekármi, poznať ošetrovateľské postupy u imobilných pacientov, uvedomovať si napríklad pridružené ochorenia, ktoré by mohli byť kontraindikáciou pre masáž. K masérom, ktorí neabsolvovali certifikovaný kurz pre prácu v zdravotníctve, by mali dochádzať len relatívne zdraví klienti hľadajúci prevenciu a regeneráciu, "hovorí Petr Bruno Oliva, zdravotnícky masér z Rehabilitačnej kliniky.

6. Nebojte sa fyzioterapie
Ako fyzioterapia pomáha od bolestí a čo sa vlastne s vami na takomto vyšetrení a ošetrení, ak si ho zariadite, bude diať?

„Fyzioterapia začína podrobným vyšetrením pacienta, avšak nehodnotí len aktuálny stav pohybového aparátu, ale dáva všetky možné príčiny ťažkostí do súvislostí. Fyzioterapeut s pacientom prevedie niektoré manuálne techniky a stabilizačné cvičenia so zvyšujúcou sa obtiažnosťou, nezabudne prácu s dychom, chodidlami a držaním tela v rôznych polohách. Postupne klient dostáva zásobník cvikov upravený na mieru. Neoddeliteľnou súčasťou je rozbor a nácvik nových pracovných polôh a pohybových stereotypov využívaných vo voľnom čase, ktoré organizmus zaťažujú čo najmenej. Tým sa naštartuje zmena pohybového správania pacienta. Úlohou fyzioterapeuta je sprostredkovať pacientovi kontakt s jeho telom a pomôcť mu nájsť cestu k jeho uzdraveniu, a tým mu odovzdať jeho diel zodpovednosti. Potom je schopný lepšie ohodnotiť závažnosť ťažkostí a často si pomôcť aj sám, "vysvetľuje Monika Grée, vedúca fyzioterapeutka.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 08:52