shutterstock.com
StoryEditor

Aké zásady dodržiavať, aby ste svojim očiam namiesto krásneho vzhľadu neprivodili rozličné infekcie?

13.12.2019, 13:00
Zdravie
Je dobrý nápad požičiavať si líčidlá na oči od kamarátok? A ako často treba obmieňať rôzne pomôcky na líčenie očí, ako sú štetce či rôzne aplikátory? Odpovedá Eliška Pichoňská, ktorá líči známe osobnosti aj nevesty.

Eliška Pichoňská, mejkap artistka a blogerka Elimakeupartistblog
Ruku hore tá, ktorá z vás niekedy pri pobyte v kúpeľni venovala čo i len myšlienku tomu, že by sa možno aj patrilo umyť si pred nanášaním líčidiel ruky. A že požičať si na párty ceruzku na oči od kamarátky, pretože tú svoju ste zabudli doma, nie je práve najšťastnejší nápad. Aké zásady dodržiavať, aby ste svojim očiam namiesto krásneho vzhľadu neprivodili rozličné infekcie, prezradí Eliška Pichoňská, ktorá líči známe osobnosti aj nevesty.

Ako často treba obmieňať rôzne pomôcky na líčenie očí, ako sú štetce či rôzne aplikátory?
Netreba ich vymieňať často, ak, samozrejme, nie sú opotrebované alebo zničené. Dnes totiž existujú rôzne dezinfekčné čistiace spreje na štetce aj špeciálne mydlá na pranie štetcov. Dokonca môžete štetce prať v práčke v osobitnom vrecúšku, no v tomto prípade odporúčam nejaký veľmi jemný, možno detský gél na pranie.

Ako často treba obmieňať riasenky, tiene či ceruzky na oči?
Riasenka sa vám pri každodennom používaní môže minúť približne od 3 do 6 mesiacov. Očné tiene sú zvyčajne práškovej konzistencie a nemôžu sa len tak ľahko pokaziť. No ak je niekto náchylný na rôzne infekcie oka, je nutné tiene i ceruzky meniť často. Aj na líčidlá sa môže zaniesť infekcia a tá následne môže infikovať oči. Niektoré značky však v súčasnosti ponúkajú dezinfekčné spreje na líčidlá.

Čo ak mám nejakú ceruzku povedzme dva, tri, desať rokov, pretože ju používam príležitostne? Ako s ňou treba zaobchádzať?
Očné ceruzky by mali zostať zavreté, aby sa len tak nepoval'ovali v kozmetickej taštičke, a ak máme citlivé oči, môžeme riziko infekcie eliminovať tak, že pri každom nanášaní ich zľahka zastrúhame. Takto sa dostaneme vždy k čerstvej ceruzke.

Je dobrý nápad požičiavať si líčidlá na oči od kamarátok?
Nie je to dobrý nápad kvôli prenosu infekcie, ale robíme to. Aj tu sa však dá urobiť aspoň drobný kompromis, a to ten, že kefku z maskary dôkladne utrieme, umyjeme od farby, osušíme a až potom vložíme naspäť do dózičky, aby sme nabrali novú farbu.

Môže kozmetika vyvolať alergickú reakciu očí?
Väčšina konvenčnej kozmetiky obsahuje rôzne konzervačné látky, práve tie dokážu zabezpečiť ich veľmi dlhú trvácnosť. No pri citlivých očiach zároveň môžu spôsobiť aj alergiu. Pri reakciách na kozmetiku je veľmi ťažké určiť, na akú zložku sme dostali alergickú reakciu. Na druhej strane, máme už na trhu aj prírodnú kozmetiku, ktorá je zdravšou alternatívou, ale zvyčajne vydrží kratšie.

Ako sa môže prejaviť alergia na očiach z líčidiel?
Suchými viečkami, šupinami, začervenaním, svrbením aj svrbením samotných rias, začervenaním oka, slzením, pálením očí. Musím povedať, že aj tie najdrahšie a najznačkovejšie riasenky môžu za určitých okolností spôsobiť niekomu problémy. Pretože v každom produkte sa môže nachádzať látka, ktorá u nejakého človeka práve vyvolá alergickú reakciu. Dopredu to nevieme odhadnúť. Odporúčam sa však vyhnúť sa maskarám, ktoré obsahujú parfumáciu. Nie je ich veľa, ale existujú.

Pri ktorých typoch očných líčidiel si treba dať pozor na dátum spotreby?
Určite pri očných korektoroch, ktoré by sa mohli zaniesť i do oka. Ale pri takýchto mokrejších či krémovejších textúrach vidieť alebo aj cítiť, že produkt už nie je v poriadku. Napríklad, že sa textúry oddeľujú a nedržia dobre spolu.

A ako je to pri riasenkách?
Pri nich to prezradí zgrcnutá“ konzistencia, ktorá sa objaví na kefke, keď ju namočíme do nádobky. Alebo že je kefka, naopak, úplne suchá, pretože je buď málo obsahu v nádobke, alebo jednoducho uschol. No stáva sa, že ak ste navyknuté na mimoriadne mokrú konzistenciu riasenky, pri suchšom type sa môžete domnievať, že je suchá alebo pokazená. To, že je maskara úplne suchá, vidieť na prvý pohľad.

Vodovzdorné líčidlá. Sú pre naše oči problematické?
Skôr to, ako vodovzdornú maskaru odličujeme, pretože na jej skutočne dôkladné odlíčenie potrebujeme naozaj dobrý dvojfázový alebo olejový odličovač. Nič iné totiž vodovzdornú maskaru dole nedá. Vzhľadom na túto náročnú manipuláciu odporúčam používanie maskary na šport či dovolenky.

Umelé mihalnice. Aká je pravda o ich nosení?
Ich nosenie zaťažuje vaše pôvodné, prirodzené mihalnice a oslabuje ich. Skôr či neskôr budete musieť umelé riasy prestať nosiť, pretože ich už nebudete mať na čo nalepiť. Viac než samotné mihalnice však môže niekomu uškodiť lepidielko, ktorým sa lepia. Občas u niekoho spôsobí reakciu. Týka sa to aj lepenia trsov. Niektoré lepidlá sú agresívnejšie než iné. Existujú však aj veľmi príjemné lepidlá, s ktorými je ľahká práca, a ak je šikovný ten, kto vám umelé riasy aplikuje, oko s ním vôbec nemusí prísť do kontaktu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 18:29