shutterstock.com
StoryEditor

Za akné v dospelosti nemôžu len hormóny. Za problémom sú často rôzne intolerancie, tvrdí dermatologička

08.10.2019, 15:00
Zdravie
V puberte je „zlá pleť“ normálna. Čo ak však máte tridsať, objavili ste si už prvé vrásky a vaša tvár je aj tak samá vyrážka? Odpovedá MUDr. Regina Paulinyová.

Prečo majú niektoré dospelé ženy, dávno po puberte, stále akné? Môžu za to hormóny?

Pretrvávanie problémov s pleťou v zrelšom veku má za následok viac kombinovaných faktorov a hormonálna nerovnováha je jeden z nich. Je to však aj stres, strava (pikantné a korenené jedlá, biela múka, niekedy aj mlieko), obmedzený pitný režim, nesprávna životospráva, čo vplývajú na stav našej pokožky. Často bývajú odhalené skryté problémy v oblasti zažívania (intolerancia histamínu, lepku, mliečnej bielkoviny).  Zvýšený príjem sóje a sójových potravín môže tiež narušiť hormonálnu rovnováhu (obsahuje fytoestrogény). Nesmieme zabúdať na zápalové prejavy v krčnej alebo stomatologickej oblasti a recidivujúce gynekologické zápaly. Vysadenie dlhoročnej hormonálnej antikoncepcie môže tiež viesť k dočasnému zhoršeniu pleti.

 Dá sa tento problém riešiť aj ináč ako starostlivosťou o pleť? Napríklad liekmi?

Pri zápalových prejavoch s tendenciou k tvorbe jazvičiek je potrebné najskôr vyšetriť a vylúčiť možné  prebiehajúce zápaly v oblasti zubov alebo hrdla. Následne  je veľmi efektívnou možnosťou cielená liečba zameraná na obmedzenie zápalu a upravenie stavu pomocou medikácie používanej lokálne - dermatologické prípravky ale aj celková liečba antibiotikami (ovplyvnenia premnoženie nežiadúcich bakteriálnych pôvodcov) a pri závažnejších stavoch terapia isotretinoínom (derivát vitamínu A) ktorý dokáže ako jediný ovplyvniť tvorbu aj počet aktívnych mazových žliaz a na dlhé obdobie až  natrvalo zlepšiť klinický stav takejto pacientky. Hormonálna antikoncepcia pomôže zväčša len dočasne a zmierni len mierne prejavy akné. Po jej vysadení sa zvykne pleť opäť zhoršiť. 

Aké kozmetické a dermatologické ošetrenia sú pre tento typ pleti vhodné?

 V obdobiach mimo leta je vhodný chemickým píling, svetelná terapia, mezoterapia, laserové ošetrenia, ktoré vyhladia pleť a riešia aj akné aj vrásky. Pri aplikácii mezoterapeutických aktívnych substancií do pokožky rollerom alebo tenkými ihličkami sa takýto zákrok nesmie vykonávať v zapálenej a začervenanej oblasti.

Aké konkrétne zložky by mala obsahovať kozmetika, ktorú by žena so „zlou“ pleťou mala používať? V prípade, že má prvé vrásky a akné zároveň?

Ideálne je konzultovať výber s dermatológom a je fajn môcť si vyskúšať daný prípravok pred jeho kúpou. Siahajte po ľahkých textúrach bez zbytočnej parfumácie a chemických substancií.Vhodne zvolené dermatokozmetické prípravky s obsahom protivráskových súčastí ( retinol, koenzým Q10...) môžu pomôcť aj pri zrelšej pleti. Problematickej pleti robia veľmi dobre produkty s obsahom kyseliny glykolovej s ktorou však treba narábať opatrne a začať s menej koncentrovanými produktami.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 13:35