VAJÍČKA
Vajíčka, ktoré boli pred časom zatracované, sa dočkali rehabilitácie. Odborníci ich dokonca radia medzi 25 najzdravších potravín, pretože sú zdrojom vysoko biologicky hodnotných bielkovín a kvalitných tukov, ktoré vďaka obsahu lecitínu a omega-3 nenasýtených mastných kyselín majú pozitívny vplyv na zlepšenie pamäti a zníženie cholesterolu v krvi.
TAVENÉ SYRY
V tuzemsku sa tešia veľkej obľube. Aj keď sú hanlivo označované ako „sekaná mliekarenského priemyslu“, pretože sa vďaka ich výrobe dá zužitkovať všeličo, majú vysoký obsah bielkovín a relatívne vysoký obsah vápnika. A, naopak, celkom málo nezdravých taviacich solí. Len pozor na veľké množstvo soli. V 100 gramoch výrobku môže byť aj 3,2 gramu soli, čo je viac ako polovica dennej dávky, takže by sme s nimi mali v jedálničku šetriť.
ČERVENÉ MÄSO
Chudé červené mäso síce obsahuje zinok, železo a vitamín B12, ale kto ho konzumuje každý deň, svojmu zdraviu rozhodne neprospieva. Obsahuje veľa karnitínu, z ktorého v črevách a v pečeni vzniká toxická látka TMAO, ktorá spúšťa a urýchľuje aterosklerózu. Oveľa zdravšie je napríklad morčacie mäso, obsahuje kvalitné bielkoviny, vitamín B, zinok, selén a malé množstvo tuku. Pôsobí protinádorovo a hodí sa aj na chudnutie.
TMAVÉ PEČIVO
Biele pečivo prudko zvyšuje hladinu cukru v krvi, čo dvíha produkciu inzulínu, ktorý podporuje ukladanie tuku. Lenže tmavé pečivo (ak nie je celozrnné) je väčšinou spracovávané rovnakým spôsobom ako to biele – cesto sa len prifarbuje (napríklad karamelom). Neznalých zákazníkov môžu oklamať žemle kaiserky, vyzerajú ako celozrnné (majú tmavú farbu a sú na nich zrniečka), ale zdanie väčšinou klame. Ľudia navyše tiež často zamieňajú pojmy celozrnné pečivo (vyšší obsah vlákniny a celozrnnej múky je aspoň 80 %) a viaczrnné pečivo (vyrobené z niekoľkých druhov múky, medzi ktorými však celozrnná nemusí vôbec byť). Klady celozrnného pečiva sú v obsahu vitamínov, minerálov a vlákniny, ktoré sú z bielej múky odstránené. Energetická hodnota je však rovnaká.
CEREÁLNE PEČIVO
Ďalší chyták. Znie to zdravo, v preklade to však znamená... obilné. Teda rozhodne nie celozrnné. Pozor na extrudované pečivo (tepelná úprava pod silným tlakom), čo sú napríklad rôzne racio chlebíčky. Tie nie sú vhodné na chudnutie, pretože majú vysoký glykemický index, po ich konzumácii ste hladní veľmi skoro.
ZEMIAKY
Keď budete na varenie používať čerstvé zemiaky, ktoré obsahujú až 80 % vody, nemôžete pribrať. Priberá sa len z tuku na fritovanie hranoliek a krokiet. Zemiaky by sa však nemali dávať do chladničky. Tam sa totiž ich škrob oveľa rýchlejšie zmení na cukor. Uskladnite ich radšej v papierovom vrecku na suchom, studenom mieste.
DŽÚSY
Na dodanie dennej dávky vitamínov stačí deci denne. Džúsy sú navyše energetickou bombou. Liter stopercentného pomarančového džúsu s nápisom „bez cukru“ má v sebe rovnakú energiu ako 22 až 25 kociek cukru (teda takmer toľko čo Coca-Cola). Nápis „bez cukru“ pritom znamená iba to, že do nápoja nie je pridávaný cukor navyše. Džúsy však obsahujú kopy cukru z ovocia.
SÓJA
Roky bola skutočne považovaná za superzdravú náhradu „nezdravého“ mäsa. Až do zistenia vedcov z King's College v Londýne, ktorí pri sóji spochybnili nielen proklamovaný vysoký podiel bielkovín a množstvo minerálov a vlákniny, ale poukázali aj na to, že sa z nej uvoľňuje genistein, látka podobná ženskému pohlavnému hormónu, ktorá má síce protirakovinové účinky, ale zároveň znižuje imunitu aj kvalitu spermií. Sója sa pritom pridáva aj do množstva iných výrobkov – od tlačenky po cereálie.