Čerešne a višne
Majú pozitívny vplyv na činnosť obličiek, pečene a čriev. Pomáhajú pri dne tým, že zvyšujú vylučovanie kyseliny močovej. Najmä višne obsahujú pomerne vysoké množstvo jódu, a preto by ich mali konzumovať najmä ľudia s poruchou štítnej žľazy. Šťava z višní vás ochladí pri teplotách a stimuluje imunitný systém. Čerešňová šťava podporuje krvotvorbu, upravuje nízky tlak a posilňuje organizmus. Ich stopky obsahujú triesloviny. Sú to látky, ktoré pomáhajú pri nachladnutiu, teplote, zahlienení, bronchitíde a pri problémoch s močením. Sušené kôstky sú výbornou náplňou do zahrievaných vankúšov.
Recept
Čaj zo stopiek
- 1 čajová lyžička sušených stopiek
- 2 dl vriacej vody
Stopky čerešní, alebo višní zalejte vriacou vodou a nechajte 15 minút vylúhovať. Potom ich preceďte a môžete popíjať.
Domáce jahody
Jahody obsahujú veľa vitamínu C, ktorý z nich robí výborných pomocníkov proti nachladnutiu. Nájdete v nich aj vitamíny A, B a E, množstvo organických kyselín (šťavelovú, citrónovú a jablčnú). Tie pôsobia ako prevencia pred nádorovými ochoreniami a pomáhajú pri liečbe chorôb srdca. Znižujú riziko trombózy a infarktu.
Starší ľudia by mali jahody konzumovať pravidelne, pretože ich antioxidačná schopnosť podporuje činnosť mozgu. Vďaka množstvu minerálnych látok (draslík, zinok, horčík, flór, bór a iné) podporujú krvný obeh, pôsobia proti vzniku močových, alebo žlčových kameňov, zásobujú pokožku a vlasy farebnými pigmentmi a povzbudzujú činnosť štítnej žľazy. U mužov dokonca zvyšujú aktivitu spermií.
Toto ovocie má však aj určitú nevýhodu. Vyhnúť by sa im mali ľudia s alergiami a ľudia s negatívnymi reakciami na acylpyrín. Zrniečka môžu ľuďom, ktorí majú sklony k zažívacím problémom, dráždiť črevá.
Recepty
Rozmačkané jahody použite ako zubný peeling. Budete tak mať žiarivo biely úsmev. Dajte si ale pozor, aby vám medzi zubami nezostali zrniečka.
Pleťová maska z pretlačených surových jahôd pôsobí protizápalovo a hojivo. Je vhodná aj proti akné.
Zrniečka použite ako peeling pre hladké chodidlá. Rozmačkané jahody zmiešajte so soľou do kúpeľa a s olivovým olejom, aby vznikla pevná pasta, ktorou si vymasírujte chodidlá. Odstránite tak odumretú pokožku. Potom nohy opláchnite a dobre nakrémujte.
Lesné jahody
Najviac liečivých látok má táto rastlina v listoch, ktoré sa majú zbierať okolo siedmej hodiny rannej v máji a júni. Má silný močopudný účinok, ktorý napomáha rozpadu močových kameňov. Listy obsahujú triesloviny, flavonoidy, vitamín C, draslík, silicu a ďalšie látky, ktoré znižujú lámavosť ciev, upokojujú nervovú sústavu, spomaľujú rytmus srdca, znižujú krvný tlak, pomáhajú pri črevných problémoch a posilňujú organizmus. Na liečebné účely sa využívajú aj malé jahôdky, najmä proti reume a proti ekzému vám pomôže, ak si nimi budete postihnuté miesto potierať.
Recept: Lesný čaj
- 1 diel listov jahôd
- 1 diel listov ostružín
- 1 diel listov malín
- 1 diel listov čučoriedok
Všetky listy zmiešajte. Čaj si pripravíte tak, že 1 lyžičku zmesi zalejete 2 dl vriacej vody a necháte 10 minút vylúhovať. Potom všetko precedíte a čaj je hotový.
Maliny
Maliny dokážu znížiť cholesterol, prečistiť črevá, znížiť krvný tlak, podporiť imunitu a pôsobiť ako prevencia šerosleposti a zákalu. Obsahujú vitamíny (A, C), minerály (železo, mangán, meď, zinok, horčík, fosfor, vápnik, draslík a ďalšie prospešné látky (kyselina listová). Sú bohatým zdrojom biotínu, ktorý sa stará o výživu a regeneráciu pokožky, vlasov a nechtov. Znižujú hladinu krvného cukru, takže sú vhodné pre cukrovkárov. Nemali by ich však jesť ľudia trpiaci dnou. Čaj sa využíva pri liečení rán a pri ochoreniach horných dýchacích ciest. Listy malín majú protizápalové a močopudné účinky, pomáhajú pri ochoreniach obličiek, močového mechúra a pri bolestivej menštruácii.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Recepty
- Na nechutenstvo
Počas troch týždňov zjedzte 15 minút pred raňajkami, obedom a večerou za hrsť malín.
- Tlmič teploty
Pri teplote konzumujte po lyžičkách čerstvé, alebo rozmrazené maliny. Znížia vám teplotu a začnete sa dobre potiť.
- Čaj z listov a vetvičiek
2 lyžičky listov a vetvičiek zalejte 2 dl vriacej vody a nechajte 10 minút vylúhovať, potom preceďte.
Ríbezle
Sú plné vitamínu C. Najviac ho je v čiernych ríbezliach (asi 40 bobuliek pokryje dennú potrebu vitamínu C). Obsahujú aj rutín, ktorý posilňuje cievny systém a vitamíny B3 a B5. Tie sú dobré na nervy, vlasy, nechty a pokožku. Plody ríbezlí sú bohaté na karotény, ktoré sa v tele premieňajú na vitamín A. Ten chráni zrak, sliznice a podporuje imunitu. Liečivé sú aj listy. Sú ideálne proti hnačkám a na podporu metabolizmu. Môžete ich pridávať do čajových zmesí, ale nemali by sa užívať viac ako 6 týždňov. Šťava z čiernych ríbezlí pomáha zvyšovať elasticitu ciev, odstraňuje chrapot, kašeľ, lieči dnu a je močopudná.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Recepty:
- Nápoj pre kvalitnú krv
- 1 dl šťavy z čiernych ríbezlí
- 1 dl šťavy z arónie
- 1 dl šťavy z červenej repy
Šťavy zmiešajte dokopy a pite maximálne osem týždňov.
- Nápoj na regeneráciu organizmu
- 1 dl šťavy z čiernych ríbezlí
- 1 dl šťavy z mrkvy
- 1 dl šťavy z červenej repy
Šťavy zmiešajte a vzniknutý nápoj popíjajte tri až štyri týždne. Potom si dajte mesiac pauzu a začnite opäť. Šťavu z ríbezlí si môžete zamraziť a mať ju tak k dispozícii po celý rok.
- Proti zápalu pečene
Odvar z koreňa čiernych ríbezlí pripravíte tak, že 1 polievkovú lyžicu sušeného koreňa povaríte asi 5 minút v 3 dl vody. Tekutinu si potom rozdelíte na tri dávky denne a popíjate po dobu 6 týždňov.
Černice
Žiadne iné bobuľky neobsahujú toľko kyseliny ellagovej, ktorá môže viazať karcinogénne látky a zabrániť tak rakovine. Popri tom posilňujú imunitu, znižujú krvný tlak a pomáhajú predchádzať arteroskleróze a kĺbovým ochoreniam. Liečivé sú aj listy, ale iba lesných druhov. Sú v nich látky, ktoré pôsobia protizápalovo.
Pozrite si tento príspevok na InstagrameProud to say that ?blackberries? has been riped? in my garden as well.❤
Recept:
Kloktadlo pri zápaloch
- 1 lyžica listov černíc
- 1 lyžica listov šalvie
- 1 lyžica tymiánu
- 0,5 l vody
Všetko zmiešajte a zalejte vriacou vodou. Nechajte 15 minút vylúhovať, potom preceďte a kloktajte.